Boşanma davası masrafları boşanma davasının açılabilmesi ve yürütülebilmesi için ödenmesi gereken bazı giderlerdir. Bu giderler içerisinde avukatlık ücretlerini de barındırabilir. Boşanma davaları, Anayasanın 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu yani TMK’sı çerçevesinde yürütülür. Boşanma davalarında ortaya çıkabilecek ücretler harçlar, gider avansları ve avukatlık ücretleri olarak karşımıza çıkabiliyor. Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davası gibi dava türlerine göre boşanma davası ücretlerinde değişiklikler görülebilir. Bununla birlikte celse sayısına göre de fiyatlarda değişiklikler gözlemlenebilir. Boşanma davası başta olmak üzere pek çok davanın ücreti asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.
Boşanma Davası Masraflarını Kim Öder?
Boşanma davası masrafları kim tarafından ödenir, boşanma davalarında ücret genellikle davayı açan kişi tarafından ödenir yani aslında öncelikli ödeyen kendisi olur. Ancak, çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma davaları gibi suçlu olan ya da suçsuz olan taraf olduğunda dava ücretlerinin eşit şekilde paylaştırılması da göz önünde tutulabilir.
Anlaşmalı boşanma davalarında, iki tarafın isteğinin olması ile sayesinde mahkeme kararıyla boşanma davasında karşılaşılacak olan tüm ücretler eşit şekilde ödenebilir.
- Kusurlu tarafın ödemesi: Mahkeme tarafından yapılan değerlen değerlendirmelerde bir tarafın kusurlu bulunması durumunda masrafların kusurlu kişi tarafından ödenmesi kararı alınabilir. Genellikle çekişmeli boşanma davalarında bu karar alınır. Aldatma gibi ağır kusurlu olunan davalarda ödemeler genellikle kusurlu taraf tarafından yapılır.
- Eşit şekilde paylaştırılması: Boşanan çiftlerin ekonomik durumları göz önünde bulundurularak farklı düzenlemeler gerçekleştirilebilir ancak anlaşmalı boşanma davası türünde taraflar ücretin eşit şekilde ödenmesini kararlaştırabilir.
Boşanma davasında avukatlık ücreti ve yargılama ücretleri farklı durumlardır. Kişilerin maddi durumuna göre yargılama ücretlerinin paylaşımında farklılıklar gözlemlenebilir ancak kişilerin bireysel avukatlık ihtiyaçları için ödemelerini bireysel olarak yapması gerekmektedir.
Bununla birlikte boşanma davaları başta olmak üzere hakkınızı aramak istediğiniz önemli davalarda alanında uzman bir avukat ile çalışmak olumlu geri dönüşler almanıza neden olabilir. Boşanma davası nasıl açılır ve dava süreci nasıl işler konusunda yardım almak için “Avukata Sor” butonunu kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
2025 Yılı Boşanma Davası Ücretleri Ne Kadar?
2025 Yılı boşanma davası ücretleri için net bir sayı belirlemek doğru değildir. Boşanma davası masrafları Türkiye barolar birliği tarafından belirlenecek olan asgari ücrete göre farklılık göstererek fiyatlandırılmaktadır.
Genel anlamda bakılacak ve fiyatlandırmalar ile ilgili birkaç örnek verecek olursak;
Anlaşmalı boşanma davası için 52.000+TL, Çekişmeli boşanma davası için 78.000+TL ücret ödenmesi gerekebilir. Bu konuyla ilgili avukatınız ile görüşerek net bir bilgi almak mümkündür ancak boşanmanın türüne ve işlendiği şehre göre dahi fiyatlarda değişimler gözlemlemek mümkündür.
- Dava açma harcı: 500 ila 1000TL arasında değişebilir,
- Gider avansı: 1.500 ila 3.000TL arasında değişebilir,
- Avukatlık ücretleri: Anlaşmalı boşanma avukatlıklarında 10.000TL ila 25.000TL arasında olurken çekişmeli boşanma davalarında 25.000TL ve üzerinde olabilir.
Söz konusu fiyatlandırma dönemsel olarak değişiklik gösterebilmektedir bu nedenle dava öncesinde avukatınız ile görüşmeniz, olası masrafların hesaplanmasını sağlamanız oldukça önemlidir. Ek olarak, boşanma aşamasında çekişmeli boşanma aşamasında değilseniz süreç içindeki masrafları bölüşmek isteyebilirsiniz.
Boşanma Davası Masrafları Nelerdir?
Boşanma davası masrafları nelerdir, boşanma davası açmak için bilirkişi, tebligat, başvuru harcı gibi pek çok ek ödemeler yapmanız gerekebilir. Masrafların genel listesi şu şekildedir;
- Başvuru harcı: Davayı başlatabilmek için gerekli olan ödenektir. Davanın açılabilmesi ve davanın giderlerinin karşılanabilmesi için gereklidir. Her yıl güncellenir bu nedenle barolar birliği üzerinden ya da avukatınız sayesinde güncel değerini öğrenmeniz gerekmektedir.
- Bilirkişi ve keşif ücretleri: Çocuk velayeti ve mal paylaşımı gibi konuların doğru şekilde yapılabilmesi, sahip olunan malların incelenerek paylaştırılması için gerekli olan bilirkişi ve keşif ücretleri.
- Tebligat masrafları: Dava açan kişinin davalı kişiye göndereceği resmi bildirimlerin ortaya çıkartacağı masrafların giderleri.
- Uzman görüşleri: Dava da tanıkların dinlenmesi ya da uzmanların görüşü biri seyir değiştirici durumların olması durumunda ödenmesi gereken ek masraflardır.
Masraflar dava başlangıcının yapılabilmesi için ödenmesi gerektiği gibi sonradan çıkacak olan masrafların dava sonucundan sonra ödenebilmesi de mümkündür. Bu konu ile ilgili yapılandırma çalışmaları için avukatınızdan destek alabilir, mümkün olup olmadığını sorabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Davası Masrafları Kim Tarafından Ödenir?
Anlaşmalı boşanma davası masraflarını kim öder, anlaşmalı boşanma masraflarını kusurlu bir tarafın olmaması durumunda iki kişi aynı anda ödeyebilir. Ortaya çıkacak olan giderler çiftler arasında eşit şekilde ve hatta ekonomik durumları göz önünde bulundurularak paylaşılır. Ödeme işlemi kişilere bölünmüş şekilde, mahkemenin verdiği kararla ödenir.
- Ortak karar alınabilir, protokol hazırlama sırasında ödemenin ortak olacağı bildirilebilir,
- Maddi durumu daha iyi olan taraf daha fazla ücret ödeyebilir. Nafaka alma gibi hak kazancına sahip olan tarafın daha fazla masraf ödediği de bilinir.
Anlaşmalı boşanma davasında dava öncesinde hazırlanan protokolde durumu belirleyebilir, çıkacak olan masrafların kim tarafından ödeneceğini kesinleştirebilirsiniz. Burada tek kişinin ödemesini seçebileceğiniz gibi eşit paylaşım şeklinde ödenmesini de seçebilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti Ne Kadar?
Anlaşmalı boşanma davası ücreti 1.500TL ila 3.000TL arasında harç ve diğer giderlere sahip olabilir. Bununla birlikte avukatlık ücretleri 10.000TL ve 20.000TL arasında olabilir. Ancak bu masrafların üzerinde seyreden davaların görülmesi de mümkündür.
Avukatlık ücretinin verilmesi ve bir avukat ile çalışmak sürecin profesyonel şekilde yönetilebilmesi için büyük önem taşımaktadır bu nedenle dava sürecinde bir avukat ile çalışabilirsiniz.
Belirtilen ücret seçmek istediğiniz avukata göre değişiklik gösterebileceği gibi yaşadığınız şehir, bulunduğunuz dönemin asgari ücreti gibi önemli konulara değişiklik gösterebilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Masrafları Kim Tarafından Ödenir?
Boşanma davası masrafları çekişmeli boşanma davasında kim tarafından ödenir, çekişmeli boşanma davasında boşanma davası ortak sorumluluklar arasında ya da kusurlu olan taraf üzerinden ödenir. Mahkeme kararınca ve sunulan delillere göre bir tarafın kusulur bulunması durumunda mahkeme ödemenin tamamını kusurlu olan tarafın yapmasına karar verebilir.
- Çekişmeli boşanma davasında ödemeler kazanan veya kaybeden tarafa göre değişiklik göstererek ödenebilir,
- Kusurlu bulunulması durumunda dava da kusurlu olan kişi tarafından ödemeler gerçekleşebilir,
- İki tarafın kusurlu bulunması durumunda anlaşmalı boşanma davasında da olduğu gibi iki tarafın da boşanma masraflarını ortak şekilde ödemesi gerekebilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti Ne Kadar?
Çekişmeli boşanma davası ücretleri anlaşmalı boşanma davası ücretlerine göre daha yüksektir. Bu dava sürecinin uzun olması ve birden fazla celseye dayanan sürece sahip olması ile alakalı olabilir. Bununla birlikte ödeme yapması gereken kişiler dava görüldükten sonra da belirlenebilir.
Genel olarak çekişmeli boşanma davası sürecine girildiğinde ödenmesi gereken dava ücretleri 28.000TL ile 44.000TL arasında değişiklik gösterebilir.
Mahkeme ücretlerinin yanı sıra kişilerin bireysel avukatlık ücretleri de üzerlerine eklenebilir. Alanında uzman bireysel bir avukat ile çalışmak davayı kazanmanız açısından büyük önem taşıyor olabilir bu nedenle masraf konusunda avukatlık masraflarını eklemeyi unutmayarak, ekonomik durumunuza uygun bir avukat ile çalışmanız gerekebilir.
Boşanma Davası Avukat Ücretleri Nasıl Belirlenir?
Boşanma davasına bakan avukat için ödenmesi gereken ücret oranı pek çok nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak avukat ücretleri boşanma davası masrafları konusunda büyük oranda fiyat değişikliğine neden olabilmektedir.
Genel mahkeme ücretlerinden farklı olarak boşanma davası avukatı ücretleri kişiler tarafından bireysel şekilde ödenir bu nedenle ücretlendirmenin ağırlığı da kişilerin davalarını yönetmesi için seçtiği avukata göre değişiklik gösterebilir.
Avukat ücretlendirmeleri genellikle şu nedenlere bağlı kalınarak belirlenir;
- Türkiye barolar birliği asgari ücret tarifesi oranı,
- Boşanma davasının çekişmeli veya anlaşmalı boşanma davası olup olmadığı durumlar,
- Avukat deneyimi ve alanında ne kadar uzman olduğu,
- Davanın görüleceği şehre göre farklı ücretlendirmeler,
- Tebligat masrafları, bilirkişi ücretleri ve mahkeme harçları,
- KDV değerleri ve diğer vergi oranları (avukatlık cüretlerinde %10’a varan katma değer vergisi alınmaktadır),
- Müvekkil ile avukat arasında kurulacak olan bireysel anlaşma.
Söz konusu nedenlere bağlı kalarak boşanma davası masraflarına ek masraflar ile karşılaşmak mümkün olurken çalışmak istediğiniz avukata göre karşılaşacağınız avukatlık ücretleri de farklılık gösterebilir.