Boşanma davası süresi tarafların tutumuna ve boşanma şekillerine göre değişiklik gösterebilir. Çekişmeli boşanma türünde boşanma süreci daha uzun olurken anlaşmalı boşanma sürecinde tek celse de boşanma işlemleri tamamlanabilir. Sürecin hızlandırılabilmesi için temelde tarafların anlaşması gerekmektedir ancak tarafların iddiaları, kusurları kabul etmemesi gibi durumlar söz konusu olduğunda 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre dava süreci çekişmeli boşanma davasına dönüşmektedir. Süreci hızlandırmak isteyen tarafların kesin deliller sunması ve kusurlu tarafın daha çabuk bulunmasını sağlaması gerekmektedir. Her ne kadar yeterli delil sunulsa da boşanma davaları uzun sürebiliyor bu evlilik hayatını kurtarmaya yönelik bir adım olan ara buluculuk adımı ile doğrudan bağlantılı bir nedendir. Evliliklerinin kurtulmasını da amaçlayan yasa gereği çiftler boşanma öncesinde ara buluculuk hizmeti ile karşı karşıya kalabilirler.
Boşanma Davası Nedir?
Boşanma davası evliliklerini sonlandırmak isteyen çiftlerin mahkemeye başvurması olarak özetlenebilir. Boşanma işlemleri için sürece anlaşmalı olarak girilebileceği gibi çiftlerden birisi tek taraflı olarak da bu işlemleri başlatabilir. Hukuki işlemlerin başlaması ile birlikte dava açmamış olan çifte davanın tebliğ süreci başlar.
Türk Medeni Kanunu kararları kapsamında gerçekleştirilen boşanma işlemleri tamamlandıktan sonra mağdur tarafın nafaka alması ile sonuçlanabilir. Kimi zaman anlaşmalı boşanma davalarında tarafların isteklerine göre nafaka ödemesi yapılmadan da mahkeme süreci sonlanabilir.
Nafaka ödemesi ve boşanma davası süreci tarafların sunduğu delillere göre belirlenen suçlu ve mağdur tarafa göre belirlenir. Mahkemeler bu kararı verirken pek çok yönteme baş vurabilir bu nedenle davalar birkaç celseye kadar uzayabilirler.
- Çiftlerin birlikte yaşama isteklerinden vaz geçmesi,
- Evlilik temellerinin sarsılması,
- Genel boşanma istekleri.
Gibi durumlar genel boşanma sebepleri olarak nitelendirilebilir ve kısaca çiftlerin kendi kararlarını kapsar, daha normal şeylerdir.
- Zina yapılması,
- Aldatılma,
- Hayata kast edilmesi,
- Onur kırıcı davranışlar,
- Eşin suçlu birisi olması,
- Haysiyetsiz hayat sürdürme yöntemlerinin seçilmesi,
- Eşin terk etmesi,
- Akıl sağlığı sorunları
Gibi durumlar özel boşanma sebepleri olarak nitelendirilir. Çiftlerin kendi kararları dışında evliliğe zarar verebilecek nedenler bu kapsama değerlendirilebilir.
Boşanma davası açmak isteyen kişiler örnek olarak verdiğimi maddeler kapsamında ya da daha farklı maddeler kapsamında aile mahkemelerinde boşanma dilekçelerini sunarlar. Görevli mahkemeniz ikametinizin bulunduğu yerdir bu nedenle aile mahkemesi olmaması durumu da oluşabilir. Aile mahkemesi olmaması durumunda Sulh ceza mahkemeleri tarafından davalarınız işlenebilir
Tarafların beyanları esas alınarak karar verilir ancak bu süreçte hukuki bir destek almak hazırlanacak olan dilekçe açısından ve almak isteyebileceğiniz haklarınız açısından önemlidir. “Avukata Sor” butonundan yararlanarak alanında uzman olan avukatınız ile iletişime geçebilir hukuksal süreç boyunca destek alabilir boşanma işlemlerinizin mağduriyet yaşanmadan tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.
Boşanma avukatı ile çalışmak, sürecin baştan sona kadar avukatınız tarafından yönetilebilmesi için oldukça önemlidir.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davası 10 gün ila 3, 5 yıl arası sürebilir. Aralıkların bu kadar geniş olmasının sebebi anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davalarının farklı süreler içinde gerçekleşmesidir.
Anlaşmalı boşanma davaları çiftlerin birlikte aldığı kararları kapsar bu nedenle 10 gün gibi kısa bir sürede üstelik tek celse de boşanma süreci tamamlanır.
Anlaşmalı olarak başlayan boşanma davaları tarafların sürece itiraz etmesi ile birlikte çekişmeli olarak yeniden düzenlenebilir. Çekişmeli boşanmaya davasına dönüştürülen boşanma aşaması 5yıl ve üzerine kadar sürecek olan celse sürecine giriş sağlayabilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davası açan kişilerin evliliklerinin bir yılı tamamlamış olması gerekir, evlilikleri bir yılı tamamlamış olan çiftler ortak kararda mutabık olarak ortak bir dilekçe sunar. Mahkeme, kararların ortak olması ile birlikte talep edilen hakları değerlendirir.
Çiftler mahkeme süresince isteklerinden vaz geçmemiş olursa mahkemenin iş yüküne göre 1 ay içinde boşanma davaları sonuçlanabilir.
Uzman avukat desteği ile hazırlanmış olan dilekçelerde boşanma işlemleri 10 gün veya daha kısa sürebilmektedir. Doğru şekilde sunulacak olan deliller ve nedenler mahkemenin iş yükünü azaltması nedeniyle daha hızlı sonuçlanmaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma davası en uzun süren boşanma davası olarak değerlendirilebilir. Tarafların anlaşmazlıkları, delillerin değerlendirilmesi, tarafların dinlenmesi ve pek çok hukuki prosedür bu kapsamda zaman alınmasına neden olabilir.
Adalet bakanlığı tarafından uygulanan yargıda hedef süre kapsamında çekişmeli boşanma davaları ne kadar uzun sürse de en fazla 300 gün içinde kararlaştırılmalıdır. Ancak, çekişmeli boşanma davalarında tarafların mağdur olmasını engelleme amacıyla bu sürece uymak pek de mümkün olmuyor.
3 yıl ve üzerinde sürebilecek olan çekişmeli boşanma davalarının sürecini hızlandırabilmek için alanında uzman bir avukat ile çalışmak en doğru seçenek olacaktır.
Boşanma Davası Süreci Nasıl Hızlandırılır?
Boşanma davası sürecini hızlandırmak için delilleri eksiksiz sunmak başta olmak üzere çiftlerin birbirleri arasında anlaşma yapması da gerekmektedir. Bununla birlikte hukuksal destek sunan avukatlar ile çalışmak ileride yaşanabilecek sorunların şimdiden tespit edilmesini sağlayacaktır. Ön görülen sorunlar dava süresi uzamadan çözülerek kısa sürede kararın verilmesini sağlayacaktır.
Bunlarla birlikte izlenmesi gereken adımlar şu şekilde olacaktır;
- Dava dilekçesinde yer alacak olan delillerin eksiksiz ve sürece uygun şekilde hazırlanması,
- Boşanma hukukunda deneyim sahibi olan bir avukattan destek almak ve prosedürün doğru şekilde ilerlemesi,
- Duruşmalara zamanında katılmak ve mahkemelerce talep edilen taleplerin hızla yerine getirilmesi,
- Çekişmeli davalarda arabulucular tarafından arabuluculuk yapılmasına izin vermek ve kararın hızla verilebilmesi için tarafların arabuluculuk hizmetinde sunulacak olan şartlara uyması.
Gibi durumlar boşanma davası sürecinin hızlanmasını sağlayacaktır. Anlaşmalı boşanma davasında tek dikkat edilmesi gereken dava süresince çiftlerin akışa müdahale etmemesi ve mahkemece istenilen tüm yaptırımları yerine getirmeleridir. Duruşmalara zamanında katılmak ve kendilerini savunmak da bu sürece hızlanma katacaktır.
En Hızlı Boşanma Davası Yöntemi Nedir?
En hızlı boşanma davası yöntemi de belirli şartlara göre en hızlı olanıdır. Çiftlerin evliliklerini en hızlı şekilde sonlandırabileceği yöntem anlaşmalı boşanma davası yöntemidir ancak bu yöntemi uygulayabilmek için evliliklerinin üzerinden en az 1 yıl kadar süre geçmiş olması gerekmektedir.
Boşanma şartlarını doğru şekilde yerine getiren çiftler, boşanma süreci çekişmeli boşanma davası olmadığı sürece mahkemenin iş yoğunluğuna göre en hızlı boşanma sonucuna ulaşabilirler.
- Çiftlerin en az 1 yıl kadar evli kalması gerekir,
- Nafaka, velayet ve mal paylaşımı gibi temel konularda mutabık olunarak protokol hazırlanması, çiftlerin protokolü kabul ederek itiraz etmemesi gerekir,
- Tarafların davaları birlikte açması ya da gönderilecek olan dava tebliğini kabul etmesi gerekmektedir.
Bu şartlar altında sorunsuz şekilde anlaşmalı boşanma davası başlatılacak olup sürecin akışına göre erken karar verilmesi sağlanabilecektir.
Boşanma Davaları En Fazla Ne Kadar Sürer?
Boşanma davası süresi davaların niteliği başta olmak üzere pek çok nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Özellikle mahkemelerin iş yükünün göz önünde bulundurulması gereken dava süreçlerinde tarafların tutumu da sonucu doğrudan etkileyecektir.
Boşanma davalarında normalde en fazla 300 gün içinde karar verilmesi ve sonuçlanması beklenir ancak çekişmeli davalar söz konusu olduğunda 300 günlük sınır dışına çıkış gerçekleşebilir. Delillerin toplanması ve hukuki sürecin doğru şekilde gerçekleşmesi nedeniyle tarafların süreç boyunca mahkemelere birkaç defa gitmesi gerekebilir.
Anlaşmalı boşanma sürecine girilmediği sürece boşanma davaları 5 yıldan fazla sürebilmektedir ancak anlaşmalı boşanma davası süresince davalar 10 gün içinde de sonuçlanabilirler.