Boşanma Davası Sonrası Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?

Boşanma Davası Sonrası Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?

Boşanma davası sonrası soyadı değişikliği başta olmak üzere pek çok prosedürün yerine getirilmesi gerekir. Söz konusu prosedürler arasında mal paylaşımı ve velayet paylaşımı gibi konular da yer alabilir. Türk Medeni Kanunu’na göre yani, 4721 Sayılı kanuna ve çevresindeki ilgili mevzuata göre; boşanma sonrasında kadınların eşlerinin soyadını bırakabilmesi mümkündür. Mevzuatta yapılan bazı değişiklikler evlenecek olan kişilerin evlenme sırasında soyadını değiştirme zorunluluğunu da ortadan kaldırmıştır. Boşanma sonrasında soyadını değiştirmek istemeyen kadınlar mahkeme yolunda bu süreci gündeme getirerek eski soyadlarında kalma haklarından da yararlanabilirler ancak güncel durumda herhangi bir dava sürecine girilmediği sürece soyadı değişimi zorunludur.

Boşanma Davası Sonrası Soyadı Değişikliği  – Boşanan Kadın Eski Soyadına Nasıl Döner

Boşanma Davası Sonrası Soyadı Değişikliği  - Boşanan Kadın Eski Soyadına Nasıl Döner

Boşanma davası sonrası soyadı değişikliği yapmak isteyen kadın eski soyadına dönmek için mahkemeye süreçle ilgili dilekçe vermelidir.

Boşanma sonrasında kadınların soyadını değiştirmesi zorunluluk içermektedir. Türk Medeni Kanunu 173. Maddede bu durumla ilgili şunlar söylenir;

“Boşanma kararının kesinleşmiş olması ile birlikte boşanacak olan çiftlerin kendi soyadlarını yeniden kullanması gerekir. Kadın evlenmeden önceki soyadına tekrar döner.”

  • Mahkeme kararınca boşanmanın hükmü kesinleşir ve boşanma işleminin kesinliği nüfus müdürlüğüne iletilir,
  • Nüfus müdürlüğüne gönderilen bilgiler doğrultusunda boşanmış olan kadın otomatik olarak eski soyadına döner ve bunun için başvuru sürecine gerek yoktur.

Otomatik şekilde gerçekleşen eski soyada dönme işlemi boşanma sonrasında ekstra bir işlem yapılmadan sağlanabilir. Ancak, istenirse mahkeme süreci içerisinde eski soyada dönmek için dilekçe hazırlanabilir ve ilgili mahkemeye sunulabilir.

Soyadını koruma talebi:

Ek olarak, boşanan kadın soyadını koruma talebini mahkemeye dilekçe olarak sunması durumunda kararın incelenmesi sağlanabilir, uygun görülürse soyadın kullanılmaya devam edilmesi de sağlanabilir. Yani, boşanan kadın dilerse eski evliliğinden kalan soyadını kullanmaya devam edebilir.

Boşanma Sonrası Soyadı Değiştirmek Zorunlu Mu?

Boşanma Sonrası Soyadı Değiştirmek Zorunlu Mu?

Boşanma davası sonrası soyadı değişikliği zorunlu mu, evet boşanma sonrasında kadının soyadını değiştirmesi zorunludur.

Aksi bir durum olmadığı zaman mahkemenin boşanma kararını vermesinin ardından soyadı değişikliği nüfus müdürlükleri tarafından otomatik şekilde gerçekleştirilir.

Çocukların menfaati, kişisel hakların korunması talebi gibi durumlarda boşanan kadın evlilik öncesinde dilekçe sunarak soyadının aynı kalmasını talep edebilir. Bu, mahkemece değerlendirilen bir durum olur. Uygun görülmesi halinde kadının eski eşinin soyadını kullanmasına izin verilebilir.

Evlilik Sırasında Soyadı Değiştirmek Zorunlu Mu?

Evlilik Sırasında Soyadı Değiştirmek Zorunlu Mu?

Hayır, evlilik sırasında soyadı değiştirmek zorunlu değildir. 28.01.2024 tarihinde mevzuatta yapılan değişiklik ile birlikte evlenen kadın dilerse kocasının soyadını kullanmak zorunda değil.

Türk Medeni Kanunu’nun 187. Maddesinde yer alan “evlilik sırasında zorunlu soyadı değişikliği” iptal edilerek opsiyonel hâle getirmiştir.

Evlenme işlemleri sırasında talep edilmesi hâlinde evlenen kadın soyadını eş adayının soyadı ile değiştirebilir. Ancak Boşanma davası sonrası soyadı değişikliği zorunlu tutulan bir işlemdir.

Soyadı Değişikliği Yapmak İçin Hangi Adımlar İzlenir?

Boşanma davası sonrası soyadı değişikliği yapmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;

  • Boşanma işlemleri başlatılır ve sonucun kesinleşmesi beklenir,
    • Kimi durumlarda soyadı değişikliği için sonucun kesinleşmesini beklemeden dilekçe verebilmek mümkündür.
  • Boşanma kararı otomatik şekilde nüfus müdürlüğüne gönderilir ancak gecikmesi gibi durumların önüne geçebilmek için boşanan kadın mahkeme kararı ile birlikte boşanmanın kesinleştiğini nitelendirecek olan belgeler ile nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunur,
  • Kimlik yenileme bedeli, yeni biyometrik fotoğrafı gibi istenen ihtiyaçlar tamamlanır. Nüfus müdürlüğü bu konuda çalışma başlatır,
  • Çalışma sonuçlandıktan sonra yeni kimlik kartı ile birlikte eski soyada dönülmüş şekilde tüm işlemler tamamlanır.

Boşanma sonrasında soyadı değişikliği sadece kimlikte değil resmi olan pek çok kayıtta yenilenmelidir. Özellikle evlilikten sonra ehliyet yenileme, banka hesabı güncelleme gibi işlemlerde bulunulmuşsa söz konusu güncellemenin bildirilmesi ve değiştirilmesi gerekmektedir.

Boşanma Sonrası Soyadı Değişikliği Ne Zaman Gerçekleşir?

Boşanma aşamasının tamamlanması ve boşanmanın kesinleşmesi ile birlikte ilgili karar nüfus müdürlüklerine iletilir. Bu aşamada süreç birkaç haftaya kadar uzayabilir. Yenileme işlemleri bilginin iletilmesi ya da manuel şekilde iletilmesi ile gerçekleşir.

Evli Kadın Soyadını Değiştirebilir Mi? Boşanma Öncesinde Soyadı Değiştirmek

Evli Kadın Soyadını Değiştirebilir Mi? Boşanma Öncesinde Soyadı Değiştirmek

Boşanma davası sonrası soyadı değişikliği kesin olarak yapılan bir işlemdir. Ancak, boşanan kadının isteği üzerine boşanma işlemleri sırasında dilekçe sunularak öncesinde değiştirme işlemi yapılabilir.

  • Mahkeme, kişisel hakların korunması ve toplumsal menfaatin sağlanabilmesini göz önünde tutarak kadının soyadı değişikliğinin geçerliliğini teyit eder.
  • Sadece boşanma işlemleri sırasında değil evli kalındığı sırada da dilekçe sunularak evlilik sırasında kullanılan soyadı değiştirmek mümkündür.
  • Soyadı değişikliği için sunulacak olan dilekçe de geçerli nedenlerin olması ve bu sürecin ne gibi bir ihtiyaç için doğduğunun kesin şekilde açıklanması gerekiyor.

Süreç ile ilgili daha doğru kararlar alabilmek ve sürecin kesin sonuçlanabilme ihtimalini arttırmak için alanında uzman bir avukat ile çalışma gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sormak ve hukuki destek almak için “Avukata Sor” butonumuzu kullanabilirsiniz.

Boşandıktan Sonra Kimlik Nasıl Değiştirilir?

Boşandıktan Sonra Kimlik Nasıl Değiştirilir?

Boşanma davası sonrası soyadı değişikliği durumunda yeni kimlik belgesi gerekliliği doğar. Bu gereklilik karşılanmadığı durumlarda günlük yaşantıda bazı sorunlar ile karşılaşılabilir.

Boşanarak soyadını değiştirmek isteyen kadın kararın kesinleşmesinin ardından eski kimlik belgesi ile birlikte nüfus müdürlüğüne gider. Bir sonraki başlıkta sıraladığımız gerekli belgelerin de tamamlanmasını sağlanarak nüfus müdürlüğüne konu ile ilgili başvuru sağlar.

Başvuru süreci değerlendirilir ve sonucunda yeni kimlik belgesinin basımı sağlanır. Yeni kimlik belgesinin basımı sonrasında belirtilen adrese gönderimi sağlanır.

Boşanma Sonrası Soyadı Değişikliği İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Boşanma Sonrası Soyadı Değişikliği İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Boşanma davası sonrası soyadı değişikliği isteyen kadınların nüfus müdürlüğüne bazı belgeleri sunması gerekebilir.

Söz konusu belgeler olmadan da soyadı boşanma sonrasında kendiliğinden değişebilir ancak yeni nüfus kimliği için bazı gereksinimleri sunmak gerekebilir.

  • Boşanmanın gerçekleştiğine dair mahkeme kararınca şerhli örnek,
  • Güncelde kullanılan geçerli kimlik belgesi,
  • Yeni çekilmiş biyometrik fotoğraf,
  • Kimlik yenileme bedeli olan harç pulunun yatırılmış olması.

Söz konusu gerekli olan belgeler ve ücretlerin tamamlanması sonrasında soyadı değişikliği ile birlikte yeni kimlik belgesinin talep edilmesi sağlanabilir.

Boşanma Kararı Ne Zaman Nüfusa İşlenir?

Boşanma Kararı Ne Zaman Nüfusa İşlenir?

Boşanma davası sonrası soyadı değişikliği kendiliğinden gerçekleşir boşanmanın kesinleşmesi ile birlikte mahkemeler gerekli olan yasal bildirimleri nüfus müdürlüklerine yapar.

Söz konusu bildirimin düşmesi ve işlenmesi birkaç hataya kadar sürebilir. Boşanma sonrasındaki birkaç hafta içerisinde karar nüfus müdürlüklerinde işlenir. İşlenme sonrasında boşanan kadının soyadı tüm resmi kurumlarda değiştirilmiş olarak gözükür.

Soyadı değişikliğinin istenmemesi durumunda ayrı bir dilekçe ile mahkemeye başvurulması ve sürecin sonucunda medeni durumun değişmesi ancak soyadın aynı kalması sağlanabilir.

Av. Yağmur ATALAY

 

Yağmur Atalay

Avukat Yağmur ATALAY, İstanbul Küçükçekmece’deki hukuk bürosunda boşanma, ceza, miras ve ticaret hukuku başta olmak üzere birçok alanda bireysel ve kurumsal müvekkillerine kapsamlı ve çözüm odaklı hukuki hizmetler sunmaktadır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WHATSAPP
HEMEN ARAYIN