Çocukla Görüşme Hakkı Nedir: Boşanma Sonrası Çocukla Görüşme

Boşanma Sonrası Çocukla Görüşme: Çocukla Görüşme Hakkı Nedir?

Boşanma sonrası çocukla görüşme yani çocukla görüşme hakkı velayet sahibi olmayan tarafın çocuğunu görebilmesi için gerekli olan haktır. Velayet sahibi olunmasa da uzaklaştırma kararı gibi kararlar alınmadığı sürece tarafların çocukları görme hakları vardır. Türk Medeni Kanunu’na göre ilerleyen bu karar, boşanma işlemleri sonrasında mahkeme tarafından belirtilen aralıkla görülme iznine sahiptir. Anne ve Baba, boşandıktan sonra çocukları ile zaman geçirebilir, onları sevebilir ve sosyalliklerine katkıda bulunabilir. Bu kararın alınmasındaki en temel sebep çocukların psikolojik sağlık açısından sorun çekmeden yetişmeleri. Boşanma sonrasında alınmış bir karar bulunmuyorsa çocukların diğer taraf ile görüşme hakları bulunmaktadır.

Çocukla Görüşme Hakkı Neye Göre Belirlenir

Çocukla Görüşme Hakkı Neye Göre Belirlenir

Çocukla görüşme hakkı belirlenirken çocukların istekleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulur. Mahkeme, boşanma işlemlerinde çocukların mağduriyet yaşamaması adına pek çok kriteri göz önünde bulundurarak karar verir. Çocukla görüşme hakkı kararı verilirken de aynı özen gösterilir.

  • Çocuğun sosyalleşme hakkı,
  • Ebeveynini tanıma hakkı,
  • İhtiyaçlarının giderilmesi,
  • Sevgi görme hakkı.

Gibi temel haklarına bağlı kalınarak ebeveynin bu duruma engel bir davranışı, suç kaydı ve benzeri bir durumu yoksa çocukları ile görüşebilmesi için haklar sağlanabilmektedir.

Söz konusu düzenleme, çocukların psikolojik açıdan sorunlar çekmesini engellemek ve korumak amacıyla yapılmaktadır.

Boşanan çiftlerde çocukla görüşme hakkı genellikle anlaşmalı olarak belirlenir. Kişilerin aldığı kararlara göre değişen görüşme süreleri ve sıklığı dilenirse arttırılabilir veya azaltılabilir. Özel günlerde görüşme hakkının istenmesi de oldukça doğaldır ancak bu konuda alınacak olan karar çiftler arasındadır.

Görüşme hakkıyla ilişkin gün belirlemede sorun yaşayan çiftlerin mahkeme kararı ile gün belirleme gibi bir şansı da bulunmaktadır. Ayrıca, anlaşmalı boşanma yaşayan taraflar ile çekişmeli boşanma yaşayan tarafların bu konuda sorun yaşama oranı aynı değildir.

  • Görüşmesi gereken tarafın psikolojik sorunları,
  • Maddi durumu,
  • Geçmişteki suç kayıtları,
  • Aktifte bulunduğu suçlamalar.

Gibi durumlar da çocukla görüşme hakkının sekteye uğramasına neden olabilir. Özellikle çocukların iyi çıkarlarını gözetmeyi amaçlayan uygulama, görüşmeci olmak isteyen tarafların da genel durumunu göz önünde bulundurmaktadır.

Boşanmada Çocukla Görüşme Engellenebilir Mi?

Boşanmada Çocukla Görüşme Engellenebilir Mi?

Boşanma sonrası çocukla görüşme hakkı engellenebilir mi, hayır engellenemez ancak engelleme durumuna neden olacak bazı durumlar göz önünde bulundurulabilir.

Boşanma sonrasında velayet sahibi olmayan taraf ile görüşülmesindeki temel sebep çocukların psikolojik gelişimini desteklemek, tanıma ve sevgi alma haklarını korumak ancak; Çocuğun üstün yararına zarar verebilecek bir durumun söz konusu olması durumunda hukuki olarak görüşme hakkının sekteye uğraması mümkündür.

Bu durumlar dışında, taraflar tek taraflı olarak gösterme ve göstermeme kararını alamazlar. Velayet sahibi olan tarafın velayet sahibi olmayan tarafla çocukların görüşmesini kişisel olarak engellemesi, bu kararı kendi kendine alması hukuka aykırıdır.

Konu ile ilgili merak ettiğiniz diğer detayları ve bir sorun olması durumunda görüşme hakkı ile ilgili dava açmak için “Avukata Sor” butonunu kullanarak bilgi alabilirsiniz. Bu ve benzeri durumlarda alanında iyi hizmet veren bir avukat ile çalışmak en doğrusu olacaktır.

Bunların yanı sıra, kararın verilebilmesi için söz konusu durumun delillerinin toplanması da büyük önem taşımaktadır.

Taraflardan Birisi Evlendikten Sonra Çocuğun Gösterilmesi

Taraflardan Birisi Evlendikten Sonra Çocuğun Gösterilmesi

Tarafların evlenmesi durumunda genellikle çocukla görüşme hakkı üzerinde bir değişiklik olmaz. Ancak, kimi zaman oluşabilecek olumsuz durumlar görüşmelerin engellenmesine neden olabilir.

Bu, tarafların birinin aldığı hukuka aykırı olan bir karar olabilir. Genellikle evlenen taraf çocukların yeni evliliklerine alışabilmesi adına görüşmenin kesilmesi taraftarıdır.

Ancak, bu konuda hukuksal süreç başlatılarak görüşme konusunda yeniden düzenleme sağlanabilir. Tüm bunların dışında, ebeveynlerin çocukları ile görüşebilmesi temel bir haktır. Yani, süreci etkileyecek ekstra bir durumun olmaması görüşmeme kararının verilmesine engel olabilir.

Boşanmada Çocukla Görüşmenin Engellenmesi Suçu

Boşanmada Çocukla Görüşmenin Engellenmesi Suçu

Velayet sahibi olan tarafın çocukla görüşmesini engellemesi hukuka aykırı olurken Çocukla görüşme hakkı engellenmesine de neden olarak yaptırımlar uygulanmasına neden olabilir.

Ebeveynlerin çocukları ile görüşebilmesi temel bir haktır, hukuki olarak alınan bir karar bulunmadığı sürece belirlenen süreler içinde ve belirlenen günler boyunca çocukla görüşmek normaldir. Çocukların üstün yararının gözetildiği bu durumda engelleme gibi durumların psikolojik açıdan yola açabileceği sorunlar göz önünde bulundurulur.

Görüşmenin engellenmesine neden olan ebeveyn ile ilgili hukuki süreç başlatılabilir olup görüşme konusunda yeni kararlar alınmasına neden olabilir. Görüşmenin hukuki düzeye taşınması görüşme günlerinin mahkemece tanımlanmasına ve gözetim altında yapılmasına neden olabilir.

Bu ve benzeri durumlarda çocuklar ön planda olsa da kimi zaman ebeveynlerin çocuklarına karşı olan görevlerini ve bağlarını yerine getirebilmesi de gözetilmektedir.

Çocukla İletişim ve Bağ Kurma Hakkı

Çocukla İletişim ve Bağ Kurma Hakkı

Çocuklara iletişim ve bağ kurma hakkı her iki ebeveyn için de gereklidir. Duygusal bağların sürdürülmesi ve psikolojik olarak destek olma hakkı “Boşanma sonrası çocukla görüşme hakkı” kapsamında değerlendirilmektedir.

Çocuklar ile ebeveynlerin kişisel bağ kurması ve bu bağları güçlendirmesi oldukça önemlidir. Çocuğun üstün yararının korunması da söz konusu olduğunda mahkemeler bu konuda yeterli zamanı her iki tarafa da sunmaktadır.

Anlamlı iletişim kurmak ve çocukların ebeveynlerini tanıması kaliteli bir ilişki kurulabilmesi için önemlidir. Her ne kadar velayet sahibi olan tarafın çocuklar üzerinde daha fazla söz hakkı olsa da görüşme hakkına karışma, engelleme gibi kararlar verilebilecek kararlar değildir.

Çocuğun İhtiyaçlarını Karşılama Hakkı

Çocuğun İhtiyaçlarını Karşılama Hakkı

Çocukla görüşme hakkı kapsamında çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi hakkı da bulunmaktadır. Hatta kimi zaman ihtiyaç karşılama hakkı bir hak değil sorumluluk olarak sunulmaktadır.

Çocukların fiziksel, eğitsel ve en önemlisi duygusal olarak giderilmesi gereken ihtiyaçlar o role sahip olan ebeveynleri tarafından giderilmelidir. Sorumluluğun doğru şekilde alınması, çocukların doğru şekilde büyümesi ve duygusal olarak doyurulmuş olması üstlenilmesi gereken bir görevdir.

Bunun yanı sıra mahkeme verilecek olan nafaka oranında da çocukların ihtiyaçlarını temelde tutmaktadır. İhtiyaçların giderilmesi ve çocukların boşanma sürecinden etkilenmemiş olması en büyük amaçtır.

Çocuğun Velayetinin Değiştirilmesini Talep Etme Davası

Çocuğun Velayetinin Değiştirilmesini Talep Etme Davası

Velayet hakkı verildikten sonra değiştirilmesi çocukların çıkarına göre mümkündür. Çocukla görüşme hakkı da velayet değiştirme davasının başarılı olması ile değişikliğe uğrayabilir.

Velayet anneye, babaya ya da yakın bir akrabaya verildikten sonra uygun olmayan koşullarda bakılma, duygusal eksiklikler ve psikolojik sorunların yaşatılması gibi temel sorunlar ile birlikte çocuğun velayetinin değiştirilmesine yönelik taleplerde bulunmak mümkündür.

Anne veya babanın velayet haklarını gerektiği gibi kullanmaması, çocukların sorunlar yaşaması, menfaatin sağlanamaması durumunda söz konusu menfaatin sağlanabilmesi mümkün olan ortama velayetin verilebilmesi mümkündür.

Velayeti değiştirme davalarında suç teşkil eden durumlar için kanıtların toplanması oldukça önemlidir. Bu ve benzeri davalarda nasıl ilerleyebileceğinizi öğrenmek için danışmanlık alabilir ya da aklınıza takılan tüm durumları alanında uzman bir avukata sorabilirsiniz.

Avukat ile çalışmak ve yasal süreçte destek almak başarıya ulaşma şansını arttırmakla birlikte hakkınızı da doğru şekilde savunmanızı sağlayabilir.

 

Av. Yağmur ATALAY

Yağmur Atalay

Avukat Yağmur ATALAY, İstanbul Küçükçekmece’deki hukuk bürosunda boşanma, ceza, miras ve ticaret hukuku başta olmak üzere birçok alanda bireysel ve kurumsal müvekkillerine kapsamlı ve çözüm odaklı hukuki hizmetler sunmaktadır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WHATSAPP
HEMEN ARAYIN