İstanbul İş Hukuku Avukatı- 0542 414 98 43

İstanbul İş Hukuku Avukatı

İstanbul İş Hukuku Avukatı Yağmur Atalay çalışma hayatında işçi ve işveren arasındaki hukuki uyuşmazlıkları çözümleyen ve hukuki ilişkileri düzenleyen en önemli destekçilerden biridir. Haksız fesih, fazla mesai alacakları, iş kazaları, kıdem ve ihbar tazminatları gibi iş hukukunun belli başlı konularında her iki tarafında menfaatlerini korumaya yönelik çalışır. İstanbul iş hukuku avukatı işverenlere iş sözleşmelerinin hazırlanmasından hukuki risklerin önlenmesine kadar danışmanlık hizmeti sunar bunun yanında işçilerin hak kayıplarını önlemek için dava süreçlerini titizlikle takip eder. İstanbul İş Hukuku Avukatı adaletin sağlanmasında önemli bir rol oynar.

1.İstanbul İş Hukuku Avukatı Ne Yapar?

İstanbul İş Hukuku Avukatı Ne Yapar?

İstanbul iş hukuku avukatı işçi ve işveren arasındaki hukuki anlaşmazlıkların çözümü amacıyla hukuki destek sağlar ve iş hukuku davaları sürecine baştan sona takip eder. İş hukuk avukatının yaptığı bazı işler şöyledir:

  • İşçi ve işveren haklarının korunması
  • Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı
  • Mobbing davaları
  • İşe iade davaları
  • İş sözleşmelerinin feshi
  • İş kazaları
  • Fazla mesai alacakları

Ayrıca İstanbul il başkanlığı hukuku avukatı arabuluculuk süreçlerinde de aktif rol alır. İş hukuku avukatı iş hukukunun gerektirdiği teknik özellikleri ve özel yargılama usulleri nedeniyle alanında uzman olmalıdır.

2.İşçi, İşveren, İşveren Vekili Kimdir?

İşçi, İşveren, İşveren Vekili Kimdir?

Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren denir. Bir işverenden iş yerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerine sadece bu iş yerinde aldığı işte çalıştıran diğer işverenlere iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. İstanbul iş hukuku avukatının bu terimleri hassasiyetle bilip iş davalarında işçi ve işverenin menfaatini gözeterek İstanbul iş hukuku davalarına katılmalıdır.

3.İş Sözleşmesinin Geçersizlik Halleri

İş Sözleşmesinin Geçersizlik Halleri

İş hukukunda da Türk Borçlar Kanununda belirtilen sözleşmenin genel hükümsüzlük nedenleri paraleldir. Bu nedenler şöyledir:

Sözleşmenin;

  1. Kanunun mutlak emredici hükümlerine
  2. Ahlaka
  3. Kamu düzenine
  4. Kişilik haklarına aykırı

Veya

  1. Konusu imkansız olması

Konuya dair daha detaylı bilgi almak için İstanbul iş hukuku avukatı Yağmur ATALAY’ın hukuk bürosunu ziyaret edebilirsiniz.

4.İş Sözleşmesinin İptal Sebepleri

İş Sözleşmesinin İptal Sebepleri

İş hukuku davalarında sıkça karşılaşılan bu haller İstanbul iş hukuku avukatı tarafından dikkatli takip edilmeli ve müvekkilin menfaatlerini korumaya yönelik adımlar atmalıdır. İş hukuku sözleşmesinin iptal sebeplerinden bazıları şöyledir:

İş sözleşmesi;

  1. Hata
  2. Hile
  3. Tehdit
  4. Aşırı yararlanma gibi iradeyi sakatlayan hallerde iptal edilebilir.

5.İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Haklı Nedenle Fesih Halleri

İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Haklı Nedenle Fesih Halleri

İş Kanununuzun 24.maddesinde işçinin iş sözleşmesini hangi haklı sebeplerle fesih edebileceği düzenlenmiştir. İşçi ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerde ve zorlayıcı sebeplerin oluşması halinde iş sözleşmesini feshedebilir. Kanunda düzenlenen haklı nedenle fesih halleri şöyledir:

  1. İşverenin sözleşmenin esaslı noktaları hakkında yanlış bilgi vermesi
  2. İşverenin işçiye veya aile üyelerine karşı ahlaka aykırı sözler söylemesi
  3. İşçiye karşı cinsel tacizde bulunulması
  4. İşyerinde işçiye mobbing uygulanması
  5. İşverenin işçiye veya ailesine karşı suç teşkil edecek davranışlarda bulunması
  6. İşçinin ücretinin hiç veya eksik ödenmesi
  7. İşçinin fazla mesai ücretinin ödenmemesi
  8. Sağlık sebepleri

İş iş sözleşmesi işçi tarafından haklı feshe gerekçe oluşturacak sebebin öğrenildiği tarihten itibaren 6 gün içerisinde fesih gerçekleştirilmelidir. Ancak bu 6 günlük süre sonrasında yapılacak fesih geçersiz sayılacaktır.

6.İş Sözleşmesinin İşveren Tarafından Haklı Nedenle Fesih Halleri

İş Sözleşmesinin İşveren Tarafından Haklı Nedenle Fesih Halleri

İş Kanununuzun 25.maddesinde işverenin iş sözleşmesini hangi haklı sebeplerle fesih edebileceği düzenlenmiştir. İşçi ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerde ve zorlayıcı sebeplerin oluşması halinde iş sözleşmesini feshedebilir. Kanunda düzenlenen haklı nedenle fesih halleri şöyledir:

  1. İşçinin nitelikleri hakkında yanlış bilgi vermesi
  2. İşçinin işverene veya aile üyelerine karşı ahlaka aykırı sözler söylemesi
  3. İşçinin başka bir işçiye karşı cinsel tacizde bulunması
  4. İşçinin doğruluk ve bağlılığa uygun olmayan davranışlarda bulunması
  5. İşçinin izinsiz ve mazeretsiz olarak işe gelmemesi
  6. İşçinin iş yerinde suç işlemesi
  7. İşçinin görevlerini yerine getirmemesi
  8. İşçinin iş güvenliğini tehlikeye düşürmesi veya iş yerindeki mallara zarar vermesi
  9. Sağlık sebepleri
  10. İşçinin tutuklanması veya gözaltına alınması

İş sözleşmesi işveren tarafından haklı feshe gerekçe oluşturacak sebebin öğrenildiği tarihten itibaren 6 gün içerisinde fesih gerçekleştirilmelidir. Ancak bu 6 günlük süre sonrasında yapılacak fesih haksız fesih gibi değerlendirilecektir.

7.İş Hukuku Davaları

İş Hukuku Davaları

İstanbul iş hukuku avukatının uzmanlık alanına giren iş hukuku davaları iş sözleşmesinden işe iade davaları hizmet tespit davaları kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi uyuşmazlıkların çözümü için açılır ve dikkatlice takip edilir.

İş hukukuna dair açılan davalar İstanbul İş Hukuku Avukatı tarafından iş mahkemelerinde açılır ve yürütülür. İş hukuku davalarında en doğru yargı yolunu seçmek için uzman bir İstanbul İş Hukuku Avukatından yardım almak sürecin sağlıklı ve profesyonel şekilde ilerlemesini sağlar.

8.İş Hukuku Davaları ve Şirketlere Danışmanlık

İş Hukuku Davaları ve Şirketlere Danışmanlık

1-İşe İade Davası

İşçinin, geçerli bir fesih nedeni olmadan işten çıkarılması durumunda, kanunda belirtilen şartların sağlanması ile işe iade davası açılabilir. İşe iade davası için iş yerinde en az 30 işçi çalışıyor olmalı ve işçinin aynı iş yerinde en az 6 aydır çalışıyor olması kanunda belirtilen şartlardandır. İşe iade davasıyla işçinin işine iadesi veya en az 4 aylık işe başlatmama tazminatı ile 4 aylık boşta geçen süre ücretinin ödenmesi talep edilir.

İşten çıkarılmayı takip eden süre içinde veya fesih ihbarından itibaren 1 ay içinde arabulucuya başvurulması, arabuluculuk sürecinin anlaşmazlıkla sonuçlanması halinde ise 2 hafta içinde dava açılması zorunlu kılınmıştır. Sürelere uyulmadan açılan dava, hak düşürücü süre nedeniyle reddedilir.

2-Kıdem Tazminatı Davası

Kıdem tazminatı, işçinin aynı iş yerinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra, yıpranmasına karşılık almaya hak kazandığı bir tazminattır. Normal şartlarda istifa eden işçi kıdem tazminatına hak kazanamazken işçi haklı bir nedenle iş akdini feshederse kıdem tazminatı alabilir.

3-İhbar Tazminatı Davası

İşçinin veya işverenin ihbar süresine uymaması durumunda iş sözleşmesini fesheden taraf, ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. Sözlşemeyi fesh eden taraf bu süreye denk gelen ücreti ihbar tazminatı olarak ödemek zorundadır. İşçi, haklı bir neden olmaksızın işten kendi isteğiyle ayrıldığında ihbar tazminatına hak kazanamaz.

4-Fazla Mesai Davası

4857 Sayılı İş Kanunu’na göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir ve işçiye her fazla mesai saati için %50 zamlı ücret ödenmesi gerekir. Ödenmediği durumlarda işçi, fazla mesai ücretlerini talep edebilir. Fazla mesainin ispatında puantaj kayıtları, giriş-çıkış listeleri ve tanık beyanları delil olarak kullanılabilir.

5-Hizmet Tespiti Davası

Sigortasız çalışma, eksik prim günleri veya gerçek ücret üzerinden sigorta yapılmaması gibi durumlarda hizmet tespiti davası açıldığında işçiye doğrudan bir para ödemesi yapılmaz, ancak sigorta primlerinin eksikliği giderilir ve hak kayıplarının önüne geçilir.

6-İş Kazaları

İş kazaları, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yetersizliğinden kaynaklanan olaylardır. İstanbul İş Hukuku Avukatı, kazadan doğan tazminat ve ceza davalarını takip ederek işçilerin haklarını korur. İşverenin kusurlu olduğu durumlarda, işçinin tazminat hakları detaylı şekilde hesaplanarak dava konusu edilir.

7-İşçilik Alacakları Davası

İşçilik alacakları; kıdem ve ihbar tazminatları, fazla mesai, ücret, prim, yemek ve yol ücreti gibi hakları kapsar. Ödemelerin zamanında yapılmaması durumunda yasal süreç başlatılabilir. 01.01.2018 itibarıyla işçilik alacaklarında zaman aşımı süreleri kısaltılmıştır. Kıdem ve ihbar tazminatları için zaman aşımı süresi 5 yıl olup, fazla mesai alacaklarında hak kazanıldığı tarihten itibaren başlar.

8-Şirketler İçin İş Hukuku Danışmanlığı

İş hukuku avukatları, işverenlere iş sözleşmeleri, fazla mesai muvafakatnameleri, devamsızlık tutanakları, ihtar ve ihbarnamelerin hazırlanması gibi süreçlerde destek sağlar. Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği ile Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) süreçlerine uygunluk için hukuki danışmanlık verilir. Bu kapsamda, verbis kayıtları ve KVKK’ya uygun doküman hazırlama gibi işlemler uzman avukatlar tarafından yürütülür.

9.İş Mahkemeleri Ne kadar Sürede Sonuçlanır?

İş Mahkemeleri Ne kadar Sürede Sonuçlanır?

Adalet bakanlığı tarafından belirlenen ve işçi ile işveren arasında devam eden davaların istinaf ve Yargıtay aşamaları hariç  540 gün içinde sonuca bağlanması gerekmektedir. Ancak günümüzdeki pratik uygulamaya bakıldığında tebligat süreleri, keşif yapılması ve varsa tanıklarının dinlenmesi gibi süreçler davaya göre çeşitlilik gösterir.

 Genel olarak bir tahminde bulunması gerektiğinde iş mahkemelerinde görülen davalar 4 ila 18 ay arasında sonuçlanır. İstinaf ve Yargıtay aşamaları ise bir davanın 3-4 yıla kadar uzamasına sebep olabilir.

10.İş Mahkemesinde Dava Süreci

İş Mahkemesinde Dava Süreci

İşçi ve işveren arasında yaşanan sorunlara ilişkin davalara İş Mahkemesinin bulunduğu bölgelerde İş Mahkemeleri, İş Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri davaya bakacak yetkili kurumdur.

İşçi ve işveren arasında yaşanan sorunlara ilişkin davalarda zorunlu arabuluculuk kurumu da devreye girmektedir. Dava açılmadan önce uyuşmazlığın çözümü amacıyla arabuluculuk hizmeti alınması zorunluluk haline getirilmiştir. Eğer zorunlu arabuluculuk aşamasında anlaşma sağlanamazsa İstanbul İş Hukuk Avukatı tarafından hazırlanacak dava dilekçesi ile dava açılabilir.

11.İş Davalarında İstanbul İş Hukuku Avukatı Ücretiİş Davalarında İstanbul İş Hukuku Avukatı Ücreti

İstanbul iş hukuku avukatı ile vekil arasındaki danışmanlık bedeli İstanbul barosunun kararı ile belirlenir. İş davalarında avukatlık ücreti dava sonunda alınır ve bu ücret işveren tarafından tahsil edilen tutarın en az %15’i kadardır.

12.İstanbul İş Hukuku Avukatı Arıyorum

İstanbul İş Hukuku Avukatı Arıyorum

Mesleki beceri ve tecrübesi ile iş hukuku davalarında İstanbul İş Hukuku Avukatı Yağmur Atalay yaşanan işçi ve işveren uyuşmazlıklarında, işe iade davalarında, işverenler için iş sözleşmesi hazırlığında, kıdem ve ihbar tazminatı alacağında , SGK uyuşmazlıklarında iş hukuku dava konusunda müvekkillerine hizmet vermektedir.

İş Hukuku davalarında mevzuata uygun teknik detaylara hakim olan İstanbul İş Hukuku Avukatı Yağmur ATALAY, müvekkillerinin hedeflerine en yakın sonuca en kısa sürede ulaşmak için çalışır.

13.İstanbul İş Hukuku Avukatı Konumu

İstanbul İş Hukuku Avukatı Konumu

İstanbul İş Hukuku Avukatı Yağmur ATALAY İş hukuku ile ilgili davalarda işçi ve işverenin haklarını ve menfaatlerini korumayı gözeterek hizmet vermektedir. İstanbul İş Hukuk Avukatı olarak Küçükçekmece’de bulunan ofisimizde hukuki destek sağlamaktayız.

İletişim Bilgileri:

Detaylar
WhatsAppHemen Tıklayın – Sorularınızı hızlıca iletmek için en kolay yöntem.
Telefon+90 542 414 98 43
E-postainfo@yagmuratalay.av.tr
AdresCennet Mah. Hürriyet Yürüyüş Yolu Cad. No:71 Kat:1 D:6 Küçükçekmece, İstanbul

Müvekkillerimizin daha iyi ulaşabilmesi açısından İstanbul İş Hukuku Avukatı Yağmur Atalay’ın hukuk bürosunu Google haritalar üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yağmur Atalay

Avukat Yağmur ATALAY, İstanbul Küçükçekmece’deki hukuk bürosunda boşanma, ceza, miras ve ticaret hukuku başta olmak üzere birçok alanda bireysel ve kurumsal müvekkillerine kapsamlı ve çözüm odaklı hukuki hizmetler sunmaktadır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WHATSAPP
HEMEN ARAYIN