İstanbul Miras Hukuku Avukatı-0542 414 98 43

İstanbul Miras Hukuku Avukatı

İstanbul Miras Hukuku Avukatı Yağmur Atalay müvekkillerine Miras Hukuku alanındaki kapsamlı danışmanlık hizmeti ile destek sunmaktadır. İstanbul Miras Hukuku Avukatı Yağmur Atalay’ın miras hukukuna dair verdiği hizmetler şu şekildedir:

  • Vasiyetname Düzenleme: Miras bırakanın mal varlıklarının ölümü sonrasında nasıl paylaşılacağına dair iradesinin hukuka uygun şekilde düzenlenmesi.

    Tenkis Davası: Saklı pay mirasçılarının, miras bırakanın yasal sınırları aşan tasarruflarına karşı haklarını koruma amacıyla açtıkları davalar.

    Miras Sözleşmesi: Miras bırakanın ve mirasçıların karşılıklı iradeleri doğrultusunda gelecekteki mal paylaşımını düzenleyen hukuki belgelerin hazırlanması.

    Mirasın Reddi Davası: Miras bırakanın borçlarının mirasçılara geçmesini önlemek için reddi miras işlemlerinin yürütülmesi.

    Tereke Tespit Davası: Miras bırakanın mal varlıklarının ve borçlarının tespit edilerek mirasçılara bildirilmesi sürecinin hukuki takibi.

    İzale-i Şüyu Davası: Miras ortaklığının sona erdirilmesi ve mal varlıklarının hakkaniyetli şekilde paylaşılması için açılan davaların yürütülmesi.

    Muris Muvazaası Davası: Miras bırakanın, mirasçıların haklarını ihlal eden muvazaalı işlemlerine karşı hakların korunması için açılan davalar.

    Veraset İlamı ve İntikal İşlemleri: Mirasçıların haklarını resmi olarak belgelendirmek ve miras malvarlığını yasalara uygun şekilde devralmalarını sağlamak.

İstanbul Miras Hukuku Avukatı Yağmur Atalay, tüm bu hizmetleri, yasal prosedürlere uygun ve müvekkillerinin çıkarlarını gözeterek sunmaktadır. Miras hukuku gibi hassas bir alanda, uzman bir avukatla çalışmak, haklarınızın korunması ve sürecin en iyi şekilde yürütülmesi adına kritik öneme sahiptir.

1-Miras Hukuku Davaları Nelerdir?

Miras Hukuku Davaları Nelerdir?

Miras hukuku davaları, Miras Hukuku avukatlarının vekaleti ile açılabilen veya açıldıktan sonra verilen vekaletname ile takip edilen davalardır. Miras hukukunda avukatlarının en çok karşılaştığı davalar şunlardır:

  • Mirasçılık belgesi davası
  • Atanmış kişiye mirasçılık belgesi verilmesi davası
  • Mirastan yoksunluğu tespiti davası
  • Mirasın reddi halinde mirasçılık belgesi verilmesi davası
  • Terekenin korunmasına ilişkin dava
  • Tapu kütüğündeki kişi ile miras bırakanın aynı kişi olduğunun tespitine yönelik dava
  • Muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davası
  • Mirasta denkleştirme ve terekeye iade davası
  • Mirasta istihkak davası
  • Saklı pay mirasçılarının tenkis talebi davası
  • Miras sözleşmesinin ortadan kaldırılması davası
  • Alacağın tereke masasına kayıt ve kabulüne ilişkin dava
  • İflas idaresinin mirasın reddinin iptaline ilişkin dava
  • Gaiplik ve malvarlığının hazineye intikali davası
  • Mirasın paylaştırılması talebine ilişkin dava
  • Miras ortaklığına temsilci atanması davası
  • Miras taksim sözleşmesinin iptali davası
  • Vasiyetnamenin iptali davası
  • Mirastan feragat sözleşmesinin geçersizliğinin tespitine ilişkin dava
  • Mirasın borca batık olduğunun tespiti davası
  • Mirasın reddi kararının iptali davası
  • Mirasın resmi defterinin tutulmasına ilişkin dava
  • Mirasın mirasçılar tarafından gerçek reddine ilişkin dava

2-Mirasçı Kimdir?

Mirasçı Kimdir?

Yasal mirasçılık, miras bırakanın tasarruf edemediği miras kısmının miras hukukunun belirlemiş olduğu üç temel sisteme dayalı olarak hangi kişilere kalacağını belirleyen bir düzenlemedir. Miras hukukunun belirlediği 3 temel sistem şöyledir:

  1. 1.Zümre:Miras hukukuna göre 1.zümre mirasçılar, miras bırakanın alt soyudur.
  2. 2.Zümre:Miras hukukuna göre 2.zümre mirasçılar, miras bırakanın ana ve babası ile onların altsoyudur.
  3. 3.Zümre:Miras hukukuna göre 3.zümre mirasçılar miras bırakanın büyük ana ve babaları ile onların alt soyundan oluşur .
  4. Evlilik Dışı Hısımlar: Evlilik dışında doğan ve baba ile soybağı tanıma veya mahkeme kararıyla kurulan çocuklar, evlilik içi çocuklarla eşit haklara sahiptir.
  5. Sağ Kalan Eş (TMK md. 499): Mirasbırakanın sağ kalan eşi, yasal mirasçıdır ve miras payı, beraber mirasçı olduğu zümreye göre değişir. Sağ kalan eşin miras payı, zümre sistemi içinde ayrıca belirlenir.
  6. Evlatlık (TMK md. 500):Evlatlık ve onun altsoyu, evlat edinenin kan hısmı gibi mirasçı olur. Ancak evlatlık, biyolojik ailesine de mirasçı olmaya devam eder. Evlat edinen, evlatlığın mirasçısı olamaz.
  7. Devlet: Mirasbırakanın hiçbir mirasçısı yoksa, miras devlete kalır. Devlet, yasal ve son mirasçıdır.

3-Muris Nedir?

3-Muris Nedir?

Muris, miras bırakan kişiyi ifade eder ve ölüm nedeniyle hak ve borçları başka kişilere devredilen gerçek kişiyi tanımlar. Türk Medeni Kanunu’na göre yalnızca gerçek kişiler muris olabilir; tüzel kişiler TMK m. 8 uyarınca hak ehliyetinin yalnızca insanlara tanınmasından dolayı muris olamaz ancak mirasçı olabilirler. Muris sıfatı, fiili ölüm veya hukuken ölümle aynı sonucu doğuran durumlarla kazanılır. Ölüm karinesi ve gaiplik halleri de muris sıfatını doğuran hukuki durumlardır.

4-Vasiyetname Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Vasiyetname Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Bir kişinin hayattayken öldükten sonra mirasının kimlere nasıl paylaştırılacağını düzenle diye evrağa vasiyetname denir. Kişinin henüz hayattayken mal varlığı üzerinde öldükten sonra hüküm ifade edecek tasarruflarda bulunmasına hukuken ölüme bağlı tasarruf denir. Vasiyetname 3 şekilde düzenlenir:

  1. Resmi Vasiyetname: Resmi vasiyetname 2 tanık huzurunda miras bırakanın arzularını notere bildirmesiyle düzenlenir. Noter miras bırakanın taleplerini yazar ve sonrasında onay için miras bırakana verir. Miras bırakan vasiyetnameyi 2 tanığa noter huzurunda okuyup bunların son arzuları olduğunu belirtir. Tanıklar ise miras bırakanın bu ifadelerini onaylar ve miras bırakanı bu işlemi yapmaya ehliyetli gördüklerini beyan ederek vasiyetnameyi imzalarlar.
  2. El yazılı vasiyetname: Miras bırakan, yıl, ay, gün ve bulunduğu yeri de yazmak suretiyle, tüm vasiyetini el yazısıyla başından sonuna kadar sonra da imzalar.
  3. Sözlü vasiyetname: Muris, kendisini bekleyen yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi mücbir sebepler nedeniyle, resmî veya el yazılı vasiyetname yapamayacak durumda ise, sözlü vasiyet yapabilir.

5-Muris Muvazaası Davası Nedir?

Muris Muvazaası Davası Nedir?

Türk Medeni Kanunu’nda doğrudan yer almayan ancak Miras hukukunda sıklıkla karşılaşan bir kavram olan muris muvazaası, miras bırakının mirasçılarının haklarını kısıtlamak veya saklı paylarına tecavüz etmek amacıyla yaptığı işlemlerdir. Miras bırakan genellikle satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesini miraçlar tarafından açılabilecek olan tenkis davalarını engellemek için kullanır. Ancak mirasçılar murisin muvazaalı işlemlerine karşılık tecavüz edilen saklı pay haklarını tenkis davası ile geri alabilirler.

6-Miras Davası Nedir?

Miras Davası Nedir?

Miras davaları murisin bıraktığı mal varlığının ve özel hukuk ilişkilerinin geleceğini konu alan miras yoluyla geçmeye elverişli hak ve borçları ilişkin davalardır. Bu davalar gerekli harçlar ödendikten sonra dava niteliğine uygun bir dava dilekçesi ile görevli ve yetkili mahkemeye açılabilir.

Miras davalarında görevli olan mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi veya Asliye Hukuk Mahkemesi olabilir. Yetki bakımından ise Türk Medeni Kanunu Madde 576 hükmü gereğince mirasın paylaştırılması, tenkis, miras sebebiyle istihkak ve tasarrufun iptali davalarında murisin son yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir

Türk Medeni Kanunu’na göre miras davalarının türleri:

  • Tenkis Davası: Muris mirasçıları miras hakkına tecavüz etmişse bu hakların geri alınması için mirasçılar tarafından açılan davadır.
  • Denkleştirme Davası: Muris tarafından sağlararası ve ivazsız tasarrufların terekeye iade edilmesi amacıyla açılan davadır.
  • İzale-i Şüyu Davası: Kişisel mülkiyete geçiş sağlanması için mirasçılar arasında payları el birliği mülkiyeti sona erdirilmesi gerekir bu sebeple açılan davadır
  • Miras Paylaşımı Davası: Muris ölümüyle başlayan miras ortaklığının sona erdirilmesi ve terekenin mirasçıları arasında paylaştırılması amacıyla mirasçılar tarafından açılan dava türüdür.

7-İstanbul Miras Hukuku Avukatı Tarafından Miras Davası Nasıl Açılır?

İstanbul Miras Hukuku Avukatı Tarafından Miras Davası Nasıl Açılır?

Murisin ölümü ile birlikte yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar tarafından Miras Hukuku kapsamındaki hakların alınması amacıyla miras hukuka avukatı yardımıyla Miras Davası açılır. Miras davası açma adımları şu şekildedir:

  1. Kimlerin mirasçı olduğunu ve miras paylarının gösterildiği mirasçılık belgesi sulh hukuk mahkemesinden veya noterlikten temin edilmelidir.
  2. Dava sürecinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için murisin tenekesindeki malların tespit edilmesi gerekir.
  3. Mirasçılar tarafından miras davası açılabilmesi için dava konusunun belirtildiği tarafların kimlik bilgilerinin yer aldığı paylaşım talepleri ve varsa ek taleplerin belirtildiği bir dava dilekçesi hazırlanması gerekmektedir. Ardından dava dilekçesinin yetkili ve görevli mahkemeye iletilmesi gerekir.
  4. Mahkeme mirasçılar tarafından sunulan talep ve delilleri değerlendirdikten sonra kararını kesinleştirir ve terekenin paylaşımı gerçekleştirilir.

8-Terekenin Tespiti Davası Nedir? 

Terekenin Tespiti Davası Nedir? 

Miras bırakan kişinin ölümünden sonra mirasçılara kalan mal varlıkları hakkında otomatik Bir bildirim yapılmaması sebebiyle mirasçıların miras bırakanın tenekesindeki mal varlıklarını araştırması gerekir. Miras bırakanın kayıtlı taşınmazları, banka hesaplarındaki paralar, hisse senetleri ve araçları gibi varlıklar ve bunların yanında borçların tespiti için tereke davası açılır.

 Tereke tespit davası açıldıktan sonra mahkeme miras bırakanın tüm mal varlığını ve borçlarını belirler. Bu süreç mirasçılar açısından tereke üzerinde tam bir bilgi edinilmesi ve miras paylaşımının hakkaniyetli şekilde yapılabilmesi açısından önemlidir.

9-Mirasta Tenkis Davası Nedir?

Mirasta Tenkis Davası Nedir?

Miras bırakanın sağlararası yapmış olduğu bazı tasarruflar mirasçıların yasal miras payları üzerinde tasarruf etmesini sınırlandırabilir. Bu düzenlemeyle mirasçılardan biri veya birkaçı miras bırakanın mirasından mahrum edilebilir.

Saklı payına tecavüz edilen mirasçı uğradığı zararın tazmini için tenkis davası açarak miras bırakan tarafından saklı paya tecavüz anlamına gelen tasarruflarının bu tecavüz oranında azaltılıp azaltılan bu kısmın saklı payı ihlal edilen mirasçıya tahsis edilmesi için tenkis davası açar.

10-Mirasta Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Miras Hukuku kapsamında miras bırakanın alacakları, borçları ve diğer tüm varlıkları anlamına gelen tereke üzerinden ölen kişinin yasal olarak belirlenen mirasçılarına belirli pay oranları ile bu varlıkların nasıl paylaşılacağı düzenlenmiştir. Bu paylaşım miras paylaşımı olarak adlandırılır.

Türk Medeni kanunu kapsamında ölen kişinin mirasçıları yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar olarak ikiye ayrılır.

Yasal mirasçılar miras bırakanın kan hısımları evlatlık ve onun alt soyu ile sağ kalan eşidir. Bu mirasçılar Türk Medeni Kanunu’nun öngördüğü şekilde miras paylarını alırlar. Atanmış mirasçılar ise miras bırakanın kendi iradesiyle belirlediği ve vasiyetname veya miras sözleşmesi gibi hukuki işlemlerle atamış olduğu mirasçılardır.

11-İzale-i Şüyu Davası (Ortaklığın Giderilmesi) Nasıl Açılır?

İzale-i Şüyu Davası (Ortaklığın Giderilmesi) Nasıl Açılır?

Mirasçılar arasında miras bırakının ölümünden sonra mal varlığının nasıl paylaşılacağı konusunda anlaşmazlık ortaya çıkarsa her mirasçı Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak mal varlıkları üzerindeki ortaklıklarının sona erdirilmesini talep edebilirler.

 Ortaklık, malın cinsi sayısı veya özellikleri gibi faktörlere bağlı olarak satış yolu veya aynen taksim yolu ile giderilebilir. Aynen Taksim malın bölünmesi ile paylaşım yapılırken satış yoluyla giderilmesi halinde mal satılır ve elde edilen gelir mirasçılar arasında paylaştırılır.

12-Mirasçılık Belgesi ve İntikal İşlemleri Nasıl Yapılır?

Mirasçılık Belgesi ve İntikal İşlemleri Nasıl Yapılır?

Miras bırakanın ölümünün ardından çıkarılan veraset ilamı yani mirasçılık belgesi mirasçıların kimliklerinin ve pay oranlarının belirlenmesi için noter aracılığıyla veya Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak çıkarılır.  Mirasçılardan biri başka bir ülke vatandaşı veya Türkiye’de ikamet etmeyen bir kişi ise mirasçılık belgesi Sulh Hukuk Mahkemesinde Hasımsız Dava açılarak temin edilir.

Mirasçılık belgesinde hata tespit edilmesi halinde mirasçılık belgesinin iptali için Miras Avukatı aracılığıyla dava açılmalıdır. Bu işlem murisin terekesindeki mal varlıklarının mirasçılara geçişini sağlamak amacıyla yapılır.

13-Elbirliğiyle Mülkiyetten Paylı Mülkiyete Geçiş

Elbirliğiyle Mülkiyetten Paylı Mülkiyete Geçiş

Miras bırakanın vefatından sonra mirasçılar mal varlıkları üzerinde belirli payları olmadan ortaklaşa tasarruf yapabildikleri el birliği ile mülkiyete sahip olurlar. Ancak mirasçıların paylı mülkiyete sahip olması durumunda her bir mirasçı ayrı bir paya sahiptir ve bu pay üzerinde devir, rehin ve haciz gibi işlemler yapabilirler.

 Elbirliği ile mülkiyetten paylı mülkiyete geçiş yapmak isteyen mirasçılar ortak bir karara varamazlarsa paylı mülkiyete geçiş davası açmalılardır.

Bankalar mirasçılık belgesindeki payların belirli olmasına rağmen tüm mirasçılar hazır olmadan miras bırakanın bankalarda bulunan mal varlıklarını teslim etmez.

14-İstanbul Miras Hukuku Avukatı Ne İş Yapar?

İstanbul Miras Hukuku Avukatı Ne İş Yapar?

Miras avukatlarının vekalet ile açabildiği veya açıldıktan sonra takip edebildiği davalar arasında yer alan Miras Hukuku davaları şu şekildedir:

  • Mirasçılık belgesi davası
  • Atanmış kişiye mirasçılık belgesi verilmesi davası
  • Mirastan yoksunluğu tespiti davası
  • Mirasın reddi halinde mirasçılık belgesi verilmesi davası
  • Terekenin korunmasına ilişkin dava
  • Tapu kütüğündeki kişi ile miras bırakanın aynı kişi olduğunun tespitine yönelik dava
  • Muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davası
  • Mirasta denkleştirme ve terekeye iade davası
  • Mirasta istihkak davası
  • Saklı pay mirasçılarının tenkis talebi davası
  • Miras sözleşmesinin ortadan kaldırılması davası
  • Alacağın tereke masasına kayıt ve kabulüne ilişkin dava
  • İflas idaresinin mirasın reddinin iptaline ilişkin dava
  • Gaiplik ve malvarlığının hazineye intikali davası
  • Mirasın paylaştırılması talebine ilişkin dava
  • Miras ortaklığına temsilci atanması davası
  • Miras taksim sözleşmesinin iptali davası
  • Vasiyetnamenin iptali davası
  • Mirastan feragat sözleşmesinin geçersizliğinin tespitine ilişkin dava
  • Mirasın borca batık olduğunun tespiti davası
  • Mirasın reddi kararının iptali davası
  • Mirasın resmi defterinin tutulmasına ilişkin dava
  • Mirasın mirasçılar tarafından gerçek reddine ilişkin dava

15-İstanbul Miras Avukatı Ücreti Nedir?

İstanbul Miras Avukatı Ücreti Nedir?

Türkiye Barolar Birliği tarafından öneri niteliğinde belirlenen asgari ücret tarifesinin altında kalmayacak şekilde avukata vekalet ücreti verilir. Ancak bu ücretin üzerinde bir ödeme yapılması mümkündür.

Miras davaları genellikle karmaşık ve uzun sürebilen davalar olabildiği için vekalet ücreti Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen askeri ücret tarifesinin üzerinde olabilir.

16-Hukuk Büromuza Başvurun

Hukuk Büromuza Başvurun

İstanbul Miras Hukuku Avukatı olarak, miras davalarınızda kapsamlı hukuki destek sunmaktayız. İstanbul miras hukuku avukatı Yağmur Atalay, miras paylaşımı, tenkis davası, muris muvazaası ve vasiyetname düzenleme gibi miras hukukuna dair tüm konularda müvekkillerine profesyonel hizmet sağlamaktadır.

Miras davalarının karmaşıklığı ve yasal prosedürlerin titizlikle takip edilmesi gerektiği durumlarda İstanbul miras hukuku avukatı desteği almak, haklarınızın korunması açısından hayati önem taşır. Hukuk büromuz, İstanbul miras hukuku avukatı hizmetleri ile çözüm odaklı yaklaşımlar sunarak, tereke tespiti, mirasın reddi ve paylaşımı gibi süreçlerde yanınızdadır.

Miras hukuku alanındaki sorunlarınız için İstanbul miras hukuku avukatı Yağmur Atalay ile iletişime geçerek, güvenilir ve profesyonel destek alabilirsiniz. Haklarınızın korunması ve hukuki sürecin hızlı bir şekilde sonuçlanması için hukuk büromuza başvurabilirsiniz.

İletişim Bilgileri:

Detaylar
WhatsAppHemen Tıklayın – Sorularınızı hızlıca iletmek için en kolay yöntem.
Telefon+90 542 414 98 43
E-postainfo@yagmuratalay.av.tr
AdresCennet Mah. Hürriyet Yürüyüş Yolu Cad. No:71 Kat:1 D:6 Küçükçekmece, İstanbul

Bizimle iletişime geçerek miras hukuku konusundaki sorunlarınıza profesyonel çözümler bulabilirsiniz.

Yağmur Atalay

Avukat Yağmur ATALAY, İstanbul Küçükçekmece’deki hukuk bürosunda boşanma, ceza, miras ve ticaret hukuku başta olmak üzere birçok alanda bireysel ve kurumsal müvekkillerine kapsamlı ve çözüm odaklı hukuki hizmetler sunmaktadır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WHATSAPP
HEMEN ARAYIN