İstanbul Vergi Hukuku Avukatı-0542 414 98 43

İstanbul Vergi Hukuku Avukatı

İstanbul Vergi Hukuku Avukatı devletin kamu hizmetlerini yürütebilmesi için kişilerden ve kurumlardan tahsil ettiği vergilerden kaynaklanan hukuki uyuşmazlıkların çözümünde uzmanlaşmış avukattır. Özel bir uzmanlık gerektiren vergi hukuku karmaşık mevzuata ve birçok idari ve yargısal teknik detaylara sahiptir.

1-Vergi Hukuku Nedir? 

Vergi Hukuku Nedir?

Vergi hukuku, devletin kamu harcamalarını finanse etmek amacıyla vatandaşlardan ve işletmelerden topladığı vergilerin düzenlenmesini, uygulanmasını ve denetlenmesini sağlayan hukuk dalıdır. Kamu hukuku içerisinde yer alan vergi hukuku, devlet ile vergi yükümlüsü arasındaki hak ve yükümlülükleri düzenler.

Vergi hukuku kendine özgü birçok kavrama sahiptir bu yüzden vergi hukukunu anlamadan önce bu alana dair kavramların incelenmesi oldukça önemlidir. Bu kavramlardan bazıları şu şekildedir:

  • Mali Hukuk: Devletin ekonomik faaliyetlerini düzenleyen ve bu çerçevede kamu maliyesini yöneten kurallar bütünüdür.
  • Vergi Hukuku: Vergiye dair doğumu türü miktarı ve sona ermesine ilişkin düzenlemeleri inceleyen hukuk dalıdır
  • Kamu Gelirleri: devletin çeşitli yollarla kamu hizmetlerini finanse etmek için elde ettiği vergi, harç, resim ve diğer gelirlerin genel adıdır.
  • Vergi: Kişilerin mali gücüne göre cebri ve karşılıksız olarak kamu hizmetlerinin finansmanı için devletin talep ettiği mali yükümlülüktür.
  • Kanunilik: Verginin sadece kanunla düzenlenebilir ve alınabilir olduğu ilkesidir.
  • Karşılıksızlık: Devlet alınan vergi için bireylere doğrudan karşılık sağlamaz.
  • Cebrilik: Devlet vergiyi talep ederken zor kullanabilir.
  • E-Vergi Levhası: Mükellefler için kullanıma sunulan bu hizmet internet üzerinden vergi levhası sorgulama işlemi yapılmasını sağlar.

2-Vergi Kanunu Yorumu

Vergi Kanunu Yorumu

Vergi Usul Kanunu’nun 3/1. Maddesi uyarınca ilgili kanunun hem yazılı metin hem de amacı ve genel ilkeleri ile hüküm ifade eder. Vergi Kanunu yorumlaması yapılırken öncelikle kanunun düzenleniş amacı ve bağlamı dikkate alınır ardından:

  1. Dilsel ve Tarihsel Yorum: Kanunda kullanılan ifadeler ve terminoloji metnin anlamı doğrultusunda dikkate alınır. Ayrıca kanunun düzenlendiği dönemin toplumsal, ekonomik, hukuki koşulları dikkate alınmalıdır.
  2. Amaçsal Yorum: Kanun koyucunun hangi amaçla kanunu düzenlediği dikkate alınmalıdır.
  3. Sistematik Yorum: Kanunun diğer maddeleri ve genel yapısı ile ilişkisi değerlendirilir.

3-İstanbul Vergi Hukuku Avukatına Neden İhtiyaç Duyulur?

3-İstanbul Vergi Hukuku Avukatına Neden İhtiyaç Duyulur?

Vergi uygulamaları sırasında görüş ve uygulama farklılıkları mükellefler ile idare arasında sıklıkla hukuki uyuşmazlıkları dönüşmektedir. Bu uyuşmazlıkların çözümü için vergi hukuku avukatına ihtiyaç vardır. Vergi hukuk avukatları tarafların yaklaşımlarına göre uzlaşma veya yargı yoluna gidebilmektedir.

Bu süreçlerin vergi hukuku avukatları tarafından yürütülmesi mükellefler açısından ek vergi yükü doğmasının engellenmesi, ağır vergi cezaları ile karşılaşılmasının önlenmesi gibi durumlarda etkili olmaktadır.

Vergi hukuk avukatları uyuşmazlık konusu olayın hukuki analizini yaptıktan sonra vergi mevzuatında öngörülmüş olan uzlaşma, cezai indirim gibi çözüm yollarını değerlendirerek uyuşmazlığı idari yollarla çözümlemeye çalışır ancak idari yollarla uyuşmazlığın çözülememesi halinde vergi yargısına başvurulur ve dava süreci başlatılır.

4-Vergi Uyuşmazlığı Nedir?

Vergi Uyuşmazlığı Nedir?

Vergi borçlusu ile alacaklısı arasında ortaya çıkan vergi uyuşmazlıklar, yargıya başvurmadan önce idari çözüm yolları ile hızlı ve maliyet açısından daha etkin bir şekilde çözüme kavuşturulabilmektedir. Bazı durumlarda idarenin doğrudan müdahalesiyle, bazı durumlarda ise mükellef ile vergi idaresi arasında yapılan görüşmelerle uzlaşma yoluyla çözüme ulaşılabilir.

  1. Hataların Düzeltilmesi
  2. Uzlaşma
  3. Pişmanlık ve Islah
  4. Ceza İndirimi
  5. İzaha Davet
  6. Kamu Denetçiliği

5-Vergi Hukuku Davaları Nelerdir? 

Vergi Hukuku Davaları Nelerdir? 

Vergilendirme sürecinde ortaya çıkan ve idari çözüm yollarıyla giderilemeyen hukuki uyuşmazlıkları  çözümlemek aamacıyla açılan vergi dava türleri, temel olarak tam yargı ve iptal davaları olarak sınıflandırılsa da uygulamada farklı hukuki meseleler doğrultusunda İstanbul vergi hukuku avukatı tarafından açılan davalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Vergi veya ceza ihbarnamelerinin iptali için amacıyla açılan davalar,
  • Ödeme esaslarına alma ya da özel esaslardan genel esaslara geçiş taleplerinin idare tarafından reddedilmesi durumunda açılan iptal davaları,
  • İhtirazı kayıtla verilen beyannamelerdeki ihtirazların dikkate alınmaması sonucunda tahakkuk eden vergi ve cezaların iptali davaları,
  • Defter ve belgeler üzerinden yapılan tarhiyat işlemlerine ilişkin iptal davaları,
  • Vergi cezalarına ve tarhiyat işlemlerine karşı iptal davaları,
  • Tam yargı ve iptal davalarının hazırlık süreçlerinin yürütülmesi,
  • Vergilendirme hataları ve hesap yanlışlıklarının düzeltilmesi için hukuki süreçlerin takibi.

Vergi davalarında İstanbul vergi hukuku avukatından yardım almak başarı, dava sürecinin etkili bir şekilde planlanması ve yürütülmesi konusunda oldukça etkilidir.

6-Vergi Hukuku Yargılamasında Dava Açma Süreleri

Vergi Hukuku Yargılamasında Dava Açma Süreleri

 vergi mahkemelerinde kanuna göre genel dava açma süresi 30 gündür.

Dava açma süresi:

Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

  1. Bu süreler;
  2. İdari uyuşmazlıklarda; yazılı bildirimin yapıldığı,
  3. Vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarından doğan uyuşmazlıklarda: Tahakkuku tahsile bağlı olan vergilerde tahsilatın; tebliğ yapılan hallerde veya tebliğ yerine geçen işlemlerde tebliğin; tevkif yoluyla alınan vergilerde istihkak sahiplerine ödemenin; tescile bağlı vergilerde tescilin yapıldığı ve idarenin dava açması gereken konularda ise ilgili merci veya komisyon kararının idareye geldiği;

Tarihi izleyen günden başlar.

  1. Adresleri belli olmayanlara özel kanunlarındaki hükümlere göre ilan yoluyla bildirim yapılan hallerde, özel kanununda aksine bir hüküm bulunmadıkça süre, son ilan tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün sonra işlemeye başlar.
  2. İlanı gereken düzenleyici işlemlerde dava süresi, ilan tarihini izleyen günden itibaren başlar. Ancak bu işlemlerin uygulanması üzerine ilgililer, düzenleyici işlem veya uygulanan işlem yahut her ikisi aleyhine birden dava açabilirler. Düzenleyici işlemin iptal edilmemiş olması bu düzenlemeye dayalı işlemin iptaline engel olmaz.

Genel dava süresinin 30 gün olarak belirlenmiş olmasına rağmen bazı durumlarda özel dava açma süreleri ön görülebilir. Özel dava açma süresinin olduğu durumlar:

  1. Ödeme emirleri
  2. İhtiyati haciz
  3. Tahakkuk gibi durumlarda dava açma süresi 15 gün,

Vergi Hukuku Avukatının Bilmesi Gereken İlkeler

Vergi hukuku yargılamasında İstanbul vergi hukuku avukatının bilmesi gereken bazı ilkeler vardır. Bu ilkeler şöyledir:

  1. Re’sen Araştırma: Vergi davaları kamu hukuku kapsamında değerlendirildiği için yargılama kendiliğinden yürütülür.
  2. Yazılılık: İdari yargılama usulü kanununun 1.maddesi uyarınca vergi mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanır.
  • Kıyas Yasağı: Anayasanın 73. Maddesi uyarınca vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.
  1. Toplu Yargılama: Vergi sistemi içindeki fonksiyonların arttırılması isabetli kalıcı ve uygulamaya yol gösterici kararların sağlanması amacıyla vergi mahkemeleri en az 3 üye ile kurulur.

7-Vergi Türleri

Vergi Türleri

Vergi türleri üç ana başlık altında incelenir. Bu başlıklar:

Vergi TürleriAlt KategorilerÖrnekler
Gelir Üzerinden Alınan VergilerGelir Vergisiü  Kurumlar Vergisi
Servet Üzerinden Alınan VergilerMotorlu Taşıtlar Vergisi

(MTV)

ü  Veraset Ve İntikal Vergisi

ü  Emlak Vergisi

Mal Ve Hizmetler Üzerinden Alınan VergilerKatma Değer Vergisi

(KDV)

ü  Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)

ü  Gümrük Vergisi

ü  Şans Oyunları Vergisi

ü  Banka Ve Sigorta Muamele Vergisi

8-İstanbul Vergi Hukuku Avukatı Ücreti

İstanbul Vergi Hukuku Avukatı Ücreti

Vergi Hukuku avukatı Türkiye Barolar Birliği Tarafından belirlenen Avukatlık Ücreti Asgari Ücret Tarifesine göre Vergi Hukuku’ndan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için en az 13.750,00 Türk lirası ve dava değerinin %15’ini almak zorundadır.

Vergi Hukuku Avukatı Yağmur ATALAY’ın Danışmanlık Hizmetleri

İstanbul Vergi Hukuku Avukatı Yağmur ATALAY’ın vergi hukukuna dair danışmanlık hizmetleri şöyledir:

  1. Vergi Cezalarına İlişkin Uzlaşma İşlemleri
  2. Vergi Borcu Taksitlendirme
  3. Vergi Mahkemesine Başvuru
  4. Vergi İndirimi İşlemleri
  5. Vergi Kesintisi Yönetimi
  6. Kurumlar Vergisi Muafiyetinin Sağlanması
  7. Gider İndirimlerine Yönelik İşlemler

İstanbul Vergi Hukuku Avukatı Yağmur ATALAY

İstanbul Vergi Hukuku Avukatı Yağmur ATALAY Vergi hukuku ile ilgili davalarda müvekkillerinin haklarını ve menfaatlerini korumayı gözeterek hizmet vermektedir. İstanbul Vergi Hukuk Avukatı olarak Küçükçekmece’de bulunan ofisimizde hukuki destek sağlamaktayız.

İletişim Bilgileri:

Detaylar
WhatsAppHemen Tıklayın – Sorularınızı hızlıca iletmek için en kolay yöntem.
Telefon+90 542 414 98 43
E-postainfo@yagmuratalay.av.tr
AdresCennet Mah. Hürriyet Yürüyüş Yolu Cad. No:71 Kat:1 D:6 Küçükçekmece, İstanbul

İstanbul Vergi Hukuku Avukatına ihtiyacınız olması halinde Vergi Hukuku Avukatı Yağmur ATALAY’a ilgili web sitesinden ve Google Haritalar üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yağmur Atalay

Avukat Yağmur ATALAY, İstanbul Küçükçekmece’deki hukuk bürosunda boşanma, ceza, miras ve ticaret hukuku başta olmak üzere birçok alanda bireysel ve kurumsal müvekkillerine kapsamlı ve çözüm odaklı hukuki hizmetler sunmaktadır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WHATSAPP
HEMEN ARAYIN