Neler Boşanma Davası Delili Olarak Kullanılabilir?

Neler Boşanma Davası Delili Olarak Kullanılabilir?

Boşanma davası delili davranın seyrini doğrudan değiştirebileceği gibi haklı ve haksız olan tarafın da değişmesine neden olabilmektedir. Öyle ki kimi zaman yeterli delilin sunulmaması durumunda boşanma davasının gerçekleşmesi bile engellenebiliyor. Türk Ceza Kanunu 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu gereğince boşanma davasında delil sunulması ve sunulan delillerin hukuki sürece uygun olması gerekiyor. Hukuka aykırı şekilde elde edilmiş olan deliller mahkeme tarafından kullanılamayacağı gibi haklı nedenlere sahip olsa da dava sırasında görmezden gelinmektedir.

Boşanma Davası Delili Nedir?

Boşanma Davası Delili Nedir?

Boşanma davası delili nedir, boşanma davası sırasında tarafların kendilerini haklı gösterebilmek için mahkemeye sunacağı kanıtlardır. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında delillerin önemi büyük bir önem taşımaktadır.

Yeterli delilin bulunmaması sonucunda çekişmeli boşanma davalarında bile sonuç boşanmamaya kadar ilerleyebilmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında sadece yazılı, sesli ve görüntülü deliller değil görgü tanıkları ile desteklenmiş kanıtlar da kullanılabilmektedir. Davalı ve davacı tarafın kendilerini haklı olarak gösterme amacıyla sundukları kanıtlar mahkeme tarafından verilebilecek olan kararın doğrudan değişmesine neden olabilmektedir.

Doğru delillere sahip olmak ve elinizdeki kanıtların hangilerinin delil olarak kabul olabileceğini avukatınıza danışmanız en doğrusu olacaktır. Bunun için “Avukata Sor” butonuna tıklayarak doğrudan destek alabilir dilerseniz dava sürecini ilerletmek için de anlaşma sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medya Boşanma Davası Delili Midir?

Sosyal Medya Boşanma Davası Delili Midir?

Sosyal medya boşanma davası delili olarak kullanılabilir ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta söz konusu delilin hukuka uygun yollarla elde edilmiş olması olacaktır.

Hukuka aykırı şekilde yani sosyal medya hesabına zorla girme ya da izinsiz girme gibi durumlarda elde edilecek olan kanıtlar hukuki süreçte kabul edilmeyebilir ve görmezden gelinebilir. Delillerin sosyal medya hesabı üzerinden, mesajların ekran görüntüsü alınarak sunulabilmesi için karşı tarafın yani eşin bu durumdan haberdar olması ve rızasının olması gerekmektedir.

İllegal şekilde, gizli ve yasal olmayan şekilde elde edilen kanıtlar dava sürecinde delil olarak sunulamayacağı gibi mahkeme sırasında dezavantajlı konuma düşmenize de neden olabilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Delili Neler Olabilir?

Çekişmeli Boşanma Davası Delili Neler Olabilir?

Çekişmeli boşanma davası delili olarak sayılabilecekler şu şekilde karşımıza çıkmaktadır;

  • Olaya şahit olmuş olan tanıkların beyanları,
  • Karşı tarafın yasal olarak elde edilmiş, başkaları ile çekilmiş fotoğrafları,
  • Mektuplar, notlar ve günlükler,
  • E-Posta üzerinden yapılan görüşmeler,
  • SMS Üzerinden yapılan görüşmeler,
  • Herkese açık olarak yapılan sosyal medya paylaşımları,
  • Hukuki şekilde elde edilmiş sosyal medya mesajlaşmaları,
  • Finansal kayıtlar, banka hesap dökümleri ve harcama kayıtları.

Listede yer alan kanıtlara pek çok alternatif eklenebilir ancak burada atlanmaması gereken konu elde edilecek olan tüm kanıtların hukuki sürece uygun şekilde elde edilmiş olmaları olacaktır. Hukuki sürece uygun şekilde elde edilmeyen kanıtlar mahkeme tarafından dikkate alınmayacak olup kimi durumlarda haksız konuma düşmenize de neden olabilecektir.

Çekişmeli boşanma davalarında delillerin büyük önemi bulunur bu nedenle boşanmanın kesinliğini sağlamak için tarafların kendilerini kanıtlayacak, aklayacak delillere sahip olması büyük önem taşımaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Delil Sunmak Gerekir Mi?

Anlaşmalı Boşanma Davasında Delil Sunmak Gerekir Mi?

Boşanma davası delili sunmak zorunda olunmayan tek boşanma yöntemi anlaşmalı boşanma yöntemidir. Anlaşmalı boşanma yönteminde mahkeme, tarafların kendi kararlarını vererek boşanmak istediklerini kabul eder.

Kendi istekleri ile boşanan çiftler çekişmeli boşanma davasından farklı olarak tek celsede boşanma işlemlerini tamamlayabilmektedir. Söz konusu boşanma türü tarafların birlikte mutabık olması ve başvuru yapması ile başlar.

Her ne kadar anlaşmalı boşanma süreci kolay geçen bir süreç olsa da taraflar mahkeme görüldüğü anlarda tekrardan çekişmeli boşanma davasında dönüşebilecek bazı isteklerde bulunabilir. Mutabık olunan dilekçeden vaz geçebilir ya da farklı konulara değinerek boşanma ile ilgili sorunlar çıkartabilirler.

Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanma davasına dönüşmesinin ardından taraflar mahkemeye yeniden hazırlanır ve delil sunmaları gerekir. Çekişmeli boşanma davasında dönüştürülen mahkeme süreci hem delil gereksinimi sunar hem de birkaç celseye uzayan dava sürecine girişe neden olur.

Boşanma Davasında Telefon Mesajları Delil Olur Mu?

Boşanma Davasında Telefon Mesajları Delil Olur Mu?

Telefon mesajları boşanma davası delili olarak kullanılabilir ancak bunun hukuki düzene uygun şekilde elde edilmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerle yapılan telefon mesajlaşmaları, aldatma suçu gibi suçların kanıtı niteliğini taşıyan mesajlaşmalar doğru şekilde elde edildiği sürece mahkemede delil olarak sunulabilir. Telefona yetkisiz erişimde bulunmak, gizli şekilde mesajların kayıtlarını yapmak gibi kişisel verileri koruma kanununa aykırı olacak olan mesaj alma şekilleri mahkemelerce kanıt niteliğinde kabul edilmeyecek olup mahkeme sırasında bu kanıtlar görmezden gelinecektir.

Eşlerin kendi telefonlarında bulunan mesajlaşmalar kanıt niteliğinde sunulabilecek olurken diğer eşin telefonundan yasal olmayan şekilde elde edilecek olan mesajlar kanıt niteliği taşımayacaktır. Eşlerin birbirine gönderdiği mesajlar arasında kendi mesajlarının görüntüsünü bulunduran ya da ilgili suç ile ilgili itiraf niteliğinde mesajlar bulunduran görüntüler kanıt niteliğinde olabilir.

Telefon Arama Kayıtları Boşanma Davası Delili Olur Mu?

Telefon aramaları boşanma davası delili olarak kullanılabilir. Arama sıklığını göstermek ya da başkaları ile olan görüşmelerin kanıtlanabilmesi için bu kanıt yolu izlenebilir. Ancak, her kanıtta olduğu gibi bu kanıtta da elde edilme yolu yasal düzene uygun olmalıdır.

Arama kayıtları gibi genel kanıt niteliğine sahip olan kayıtlar eşlerin ilgisizlik kanıtı ya da aldatma kanıtı olarak kullanılmasına uygundur.

Boşanma Davası Delili Olarak Kullanılamayacak Olanlar Nelerdir?

Boşanma Davası Delili Olarak Kullanılamayacak Olanlar Nelerdir?

Boşanma davası delili olarak kullanılmayacak en önemli kanıtlar kişilerin rızası dışında elde edilen kanıtlar olacaktır.

Rıza dışı, gizlim şekilde elde edilen kanıtlardan farklı olarak KVKK ihlaline neden olacak olan kanıtlar mahkemeler tarafından görmezden gelinebilir. Söz konusu yasa dışı şekilde elde edilmiş olan kanıtlar Anayasa’nın 38. Maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 189. Maddesi gereğince kanıt niteliğinde kabul edilemez.

Kanıtların kabul edilemeyeceği kesindir ve hiçbir mahkeme tarafından bu kapsam dışına çıkış gerçekleştirilemez. Bunun dışında delil olarak kullanılamayacak olan delillerin geneli şu şekildedir;

  • Gizli ses kayıtları,
  • Gizli görüntü kayıtları,
  • İzinsiz elde edilmiş olan teknolojik veriler,
  • KVKK Yani özel hayatın gizliliğini ihlal eden belgeler ve nitelikler,
  • Rıza dışı elde edilen görüntüler ve mesajlaşmalar,

Kanıt elde etmek ve elde edilen kanıtların niteliğini gözlemlemek için avukatınız işle çalışabilir, boşanma davanızın en iyi şekilde sonuçlanabilmesi için doğru kanıtları sunabilirsiniz.

Boşanma Davasında Delil Sunulamazsa Ne Olur?

Boşanma davasında delil sunulmaması davanın reddedilmesine neden olabilir. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında delilin büyük bir önemi bulunmaktadır.

Boşanma davası delili sunamayan taraf mahkemece haksız olarak görülebileceği gibi davanın açılmasının da önüne geçebilir. Çekişmeli boşanma davalarında her bir kanıtın önemi bilinen bir gerçek söz konusu kanıtlar arasında görgü tanıkları gibi olayı bilen ve şahit olmuş olan kişiler de yer alabilmektedir.

Hukuka uygun şekilde sunulacak olan deliler ve karşı tarafın suçunu kanıtlar nitelikte olan kanıtlar boşanma davasının doğrudan sonuçlanabilmesini sağlayacaktır. Söz konusu kanıtlar sadece boşanma davasının sonuçlanmasını değil talep edilen hakların da elde edilmesi konusunda büyük önem taşımaktadır.

Av. Yağmur ATALAY

Yağmur Atalay

Avukat Yağmur ATALAY, İstanbul Küçükçekmece’deki hukuk bürosunda boşanma, ceza, miras ve ticaret hukuku başta olmak üzere birçok alanda bireysel ve kurumsal müvekkillerine kapsamlı ve çözüm odaklı hukuki hizmetler sunmaktadır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WHATSAPP
HEMEN ARAYIN