Tedbir Nafakası Nedir? Hangi Durumlarda Verilir?

Tedbir Nafakası Nedir? Hangi Durumlarda Verilir?

Tedbir nafakası, boşanma aşamasında olan çocuklar ve diğer eşin maddi durumunu dengelemesi amacıyla verilen geçici bir nafaka türüdür. Türk Medeni Kanunu’nun 169. Maddesine göre boşanma ve/veya ayrılık aşamasında olan eşlerin çocukları ile ekonomik zorluk içerisinde düşmemesi amacıyla uygulanan çözüm odaklı bir nafaka türüdür. Tedbir nafakası bağlanma durumu sonrasında mahkeme süreci tamamlanana kadar bu nafakanın ödenmesi gerekir. Mahkeme kararı ile bağlanan ve çocukların avantajını gözeten nafaka türü mahkemenin bitmesi yani ayrılık aşamasının tamamlanması ile birlikte kesilir. Eşitlik ve hakkaniyet ilkesi temelleri çerçevesinde oluşturulmuş olan nafaka türü, taraflardan birisinin ekonomik zorluklar çekmesini ve çocukların süreç boyunca zarar görmesini engelleme amaçlarına sahiptir.

Tedbir Nafakası Nedir?

Tedbir Nafakası Nedir?

Tedbir nafakası nedir, boşanma veya ayrılık sürecinde maddi destek ihtiyacı olan tarafa maddi destek sağlanarak korunmasıdır.

Söz konusu maddi destek sadece eş için değil eşin bakmakla yükümlü olduğu çocuklar için de yapılmaktadır. Diğer nafaka türlerinden farklı olarak sadece dava sürecinde ödenen geçici bir nafaka türüdür. Boşanma davalarının oluşturulması ile birlikte mahkemeler, dava süreci boyunca eşlerin ve çocukların barınma ihtiyacı da dahil korunma, geçim gibi ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda hüküm sunabilir.

Söz konusu düzenleme ekonomik açıdan zorluk çekecek olan tarafların ve varsa çocukların mağduriyetini engellemek amacıyla yapılmıştır. Tedbir nafakası tarafların dava sürecinde korunmasını amaçlarken geçim sıkıntısı çekme ihtimali olan tarafın da avantajını göz önünde bulundurur.

Çocukların yararına olacak olan uygulama, boşanma işlemlerinin tamamlanmasının ardından kesilir ancak hüküm kararı alınmış diğer nafaka türleri için bu durum geçerli olmayacaktır.

Tedbir Nafakası Farkları Nelerdir?

Tedbir Nafakası Farkları Nelerdir?

Tedbir nafakası diğer nafaka türlerinden farklı olarak geçici bir nafaka türüdür. Bununla birlikte hakim tarafından resen yani herhangi bir talep oluşturulmaksızın ödenmesine karar verilebilir. Hem eşin hem de çocukların geçimini kapsayan nafaka türü boşanma işlemleri başladıktan sonra ödenmeye başlanır.

Boşanma işlemlerinin tamamlanması ile birlikte ödemesi tamamen kesilerek varsa diğer nafaka ödemelerine geçilir. Diğer nafakalar için hüküm verilmemiş olması durumunda tedbir nafakası da sonlandırılarak kişilerin birbirleri için ödeyeceği nafaka gideri kalmayacaktır.

  • Geçici bir nafaka türüdür,
  • Dava sonrasında sona erebilir ya da yoksulluk nafakasına dönüştürülür,
  • Hem eş hem de çocukların genel geçimini kapsayabilir,
  • Resen karar verilebilir yani taraflardan birsinin talebi olmadan dahi tedbir nafakası ödenmesine karar verilebilir.

Söz konusu nafaka türü Türk Medeni Kanunu’nun 169. Maddesi gereğince düzenlenmiştir ancak diğer nafaka türleri bu kapsam içerisinde yer almaz.

Tedbir Nafakası Kimler Tarafından Alınabilir?

Tedbir Nafakası Kimler Tarafından Alınabilir?

Tedbir nafakası kimler tarafından alınabilir, eş ve çocuklar başta olmak üzere tarafların bakmakla yükümlü oldukları kişiler için de nafaka ödemesi yapması gerekebilir.

Nafaka, sanılanın aksine sadece eşe yapılan bir ödeme değildir. Çocuklar ve tarafların bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yaptığı bir ödemedir. Söz konusu ödeme ekonomik olarak zorlanma ihtimali olan ve geçim sorunu çekecek olan kişilerin üzerindeki yükü azaltma amacıyla tasarlanmıştır.

  1. Eş: Boşanma sürecindeki ekonomik zorlanmaların üstesinden gelebilmesi, düzenini kuracak kadar destek görebilmesi amacıyla nafakadan yararlanabilir,
  2. Çocuklar: Ortak çocukların geçiminin sağlanabilmesi için velayetin geçici olarak verildiği tarafa karşın nafaka ödenmesi gerçekleştirilebilir. Geçim çerçevesi içerisinde çocukların süreç boyunca yaşayacağı psikolojik durum, eğitim ve sağlık giderleri gibi giderlerin karşılanması da yer alabilmektedir,
  3. Bakımla yükümlü olunan kimseler: Türk Medeni Kanunu’nun 185. Maddesinde yer alan bilgilere göre; nafaka yükümlüsü olan kişinin bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için de tedbir amaçlı nafaka ödemesi gerekebilir. Bakmakla yükümlü olan kişilerin oranına göre ödenmesi gereken nafaka oranında da değişiklikler gözlemlenebilir.

Nafaka alımında kişilerin haklarını doğru şekilde koruması ve almak istediği nafaka miktarını doğru şekilde aktarması oldukça önemlidir. Bu konuda, alanında uzman bir boşanma avukatı ile çalışmak en doğru karar olacaktır.

Dava sürecinin yönetilmesi, dilekçelerin hazırlanması ve sunulması gibi pek çok kritik alanda size destek olarak boşanma aşamasında talep ettiğiniz ve hak ettiğiniz haklarınızın sorunsuzca alınmasını sağlayabilirler.

Boşanma hukuku ile ilgili merak edilen ve destek alınmak istenen tüm konular için “Avukata Sor” butonunu kullanabilir, uzman avukat görüşlerine hızlıca ulaşabilirsiniz.

Tedbir Nafakası Miktarı Ne Kadardır?

Tedbir Nafakası Miktarı Ne Kadardır?

Tedbir nafakası miktarı bazı şartlar altında belirlenir bu nedenle bazı fiyat farkı gözlemlenebilir ancak genel nafaka kapsamında değerlendirerek bakılacak olursa nafaka ödemekle yükümlü olan kişinin gelirinin %15’i ila %20’i arasında bir ödeme gerçekleştirilebilir.

  • Gelir oranı: Nafaka talebinde bulunan taraf ile nafaka ödemekle yükümlü olan tarafın gelirleri, giderleri göz önünde bulundurulur,
  • Çocuk sayısı ve ihtiyaç oranları: Çocukların sayısı başta olmak üzere eğitim ve sağlık ihtiyaçları da hesaplanır,
  • Yaşanılan konum: Nafaka miktarı kişilerin giderleri göz önünde bulundurularak belirlenir bu nedenle yaşanan şehrin gider oranına göre de nafaka belirlenmesi mümkündür.

Söz konusu şartlar göz önünde bulundurularak nafaka miktarında belirleme sağlanır. Geçici olarak bağlanan ve kişilerin güvencesini gözeten nafaka için talep olmaksızın karar verilebilir.

Bunlarla birlikte kimi zaman tarafların evlilik dönemlerinde sahip olduğu yaşam standartları da göz önünde bulundurulabilir. Lüks bir yaşam tarzına sahip tarafların yüksek kayıplar yaşamadan eksiklerinin giderilmesi talep edilebilir.

Tedbir Nafakası Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar?

Tedbir Nafakası Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar?

Geçici bir nafaka türü olması nedeniyle zaman aşımına uğrama şansı yoktur. Dava boyunca sürecek olan nafaka dava sonrasında dönüştürme gerçekleştirilmezse ödenmesi kesilir.

Geçmiş nafaka alacakları kapsamında değerlendirilecek olunursa genel olarak zaman aşımı oranı 10 yıldır. 10 yıllık aşamadan sonra zaman aşımına uğrayarak geçmiş nafaka alacakları kapsamından çıkartılabilmektedir.

Çekişmeli boşanma davası gibi boşanma davalarında sıklıkla görülen bu nafaka türü özellikle çekişmeli boşanma davalarının uzun olması nedeniyle birkaç yılı bulan ödemelere neden olmaktadır. Çekişmeli boşanma davaları ortalama 3 – 5 yıl arasında sürmektedir ancak bazı durumlarda bu sürenin üzerinde de dava süreci gözlemlenebilir.

Tedbir Nafakası İçin Görevli Mahkeme Hangileri?

Tedbir Nafakası İçin Görevli Mahkeme Hangileri?

Tedbir nafakası için görevli mahkeme boşanma işlemlerinizi gerçekleştiren mahkemedir. Yani, boşanma davanızın devam ettiği mahkemeden söz konusu nafaka için talepte bulunabilirsiniz.

  • Aile mahkemesi,
  • Sulh hukuk mahkemesi.

İhtiyaç görülmesi halinde, bulunduğunuz konumda aile mahkemesi bulunmaması durumunda sulh hukuk mahkemesi tarafından da bu nafaka için talepte bulunabilirsiniz.

Aile mahkemelerinin bulunmadığı vilayetlerde aile mahkemesi yerine bakan sulh mahkemesi, nafaka gibi kararların verilmesi konusunda da asli karar verici konumundadır.

Av. Yağmur ATALAY

Yağmur Atalay

Avukat Yağmur ATALAY, İstanbul Küçükçekmece’deki hukuk bürosunda boşanma, ceza, miras ve ticaret hukuku başta olmak üzere birçok alanda bireysel ve kurumsal müvekkillerine kapsamlı ve çözüm odaklı hukuki hizmetler sunmaktadır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WHATSAPP
HEMEN ARAYIN